Omul Ibis

Postat la 08 mai 2007 675 afişări

Omul de afaceri Radu Enache, care controleaza si conduce lantul hotelier Continental Hotels, pariaza, pentru dezvoltarea retelei locale a Ibis in urmatorii trei ani, pe tanarul manager care a pozitionat pe piata primul hotel Ibis din Romania si primul Ibis din provincie in Europa de Est.

Omul de afaceri Radu Enache, care controleaza si conduce lantul hotelier Continental Hotels, pariaza, pentru dezvoltarea retelei locale a Ibis in urmatorii trei ani, pe tanarul manager care a pozitionat pe piata primul hotel Ibis din Romania si primul Ibis din provincie in Europa de Est.

 

Toate cele trei hoteluri Ibis de pe piata romaneasca (doua in Bucuresti si unul in Constanta) au cateva lucruri in comun: sunt investitii si proprietati ale Continental Hotels, grup controlat de omul de afaceri Radu Enache, sunt intr-o relatie de contract de management cu lantul hotelier francez Accor si urmeaza o solutie de dezvoltare pe piata romaneasca pusa la punct de Calin Ile (35 de ani), actualul manager al Ibis Constanta.

 

Calin Ile si-a inceput cariera odata cu aparitia pe piata a lantului hotelier Continental (mai precis, imediat ce Radu Enache preluase controlul asupra primelor doua hoteluri), fiind implicat atat in privatizarea primelor doua hoteluri, cat si in demersurile privind extinderea lantului. "Prezenta inca de la inceputul carierei intr-un grup aflat in dezvoltare mi-a permis sa cresc odata cu grupul", spune Calin Ile, adaugand ca a primit inca de foarte timpuriu sarcini destul de complicate: "In plan personal, cea mai curajoasa decizie a fost preluarea conducerii Hotelului Continental Bucuresti la nici 25 de ani impliniti, cu peste 180 de persoane in subordine si cu asumarea si indeplinirea planului de restructurare cerut in acel moment de actionariat".

 

In 2000, cand Radu Enache a inceput negocierea pentru incheierea unui contract de management cu lantul hotelier Accor, pentru a aduce pe piata romaneasca hotelul Ibis, Calin Ile a fost optiunea actionariatului pentru conducerea noului hotel, acesta fiind numit director general adjunct, alaturi directorul general trimis de Accor la conducerea Ibis Romania (contractele de management presupun ca hotelul preluat sa aiba ca general manager un reprezentant al grupului care da numele hotelului).

 

Trei ani mai tarziu, dupa ce hotelul Ibis din Capitala a intrat pe profit, parteneriatul dintre Radu Enache si Accor a avut doua directii de dezvoltare pe termen scurt: inca un hotel Ibis in Bucuresti si un hotel in provincie. Daca pentru hotelul Ibis in Bucuresti drumul era deja batatorit, pentru hotelul Ibis din provincie a fost nevoie de mai multe tatonari: "Din perspectiva companiei, cred ca decizia cea mai importanta a fost implicarea in dezvoltarea primului hotel sub contract de management din provincie, Ibis Constanta", afirma Calin Ile, care a realizat un studiu de piata despre oportunitatea acestei deschideri, in perioada 2003-2004. "Studiul a fost ulterior premiat de catre Academia Accor si mentionez importanta acestui proiect, deoarece in cazul unui succes se deschidea calea dezvoltarii hotelurilor Ibis si in provincie, lucru nerealizat pana in prezent in tari precum Cehia sau Ungaria", sustine Ile. Acesta spera ca succesul de la Constanta sa ii deschida calea spre a putea dezvolta si alte Ibis-uri, in Romania sau in regiune.

 

Hotelul din Constanta a avut din primul an de aparitie un grad de ocupare de peste 65% (peste media gradului de ocupare realizat de hotelurile din provincie, de 55%) si a devenit in doi ani cel mai cunoscut hotel de business din Constanta. Calin Ile spune ca performantele pe care considera ca le-a adus companiei sunt ajungerea in 2006 la o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, din care jumatate reprezinta profit operational.

 

Conform planului initial, faptul ca primul hotel Ibis din provincie a intrat pe profit i-a determinat pe actionari sa se gandeasca si la urmatoarele amplasamente. Astfel, in planurile de dezvoltare a Continental Hotels se numara patru hoteluri Ibis de trei stele la Sibiu, Targu-Mures, Timisoara si Brasov, iar un model de business de doua stele al Accor va fi aplicat la primul hotel de doua stele al Continental Hotels, Express.

 

Dat fiind ca, odata ce va lansa pe piata inca o  serie de hoteluri pe care le va afilia Ibis, Radu Enache, proprietarul si managerul Continental Hotels, va trebui sa se gandeasca si la cine va coordona acele hoteluri: "Calin Ile este managerul de limba romana care are toata sustinerea mea pentru dezvoltarea lantului in Romania."

 

Pe langa aceste hoteluri care vor intra pe piata, conform planurilor Continental Hotels, pana in 2010, Radu Enache va mai lansa si trei hoteluri Continental de patru stele, la Sibiu, Timisoara si Cluj-Napoca. Toate acestea vor atrage investitii de 65 mil. euro (un sfert din fonduri urmand sa provina din surse proprii, dupa cum spune Radu Enache), in aceasta suma fiind inclusa si o eventuala extindere a Continental Express, daca modelul se va dovedi un succes.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Analize
/analize/omul-ibis-2512691
2512691
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.