10 destinaţii de vis pentru angajaţii remote

Autor: Ioana Matei Postat la 11 ianuarie 2021  

10 destinaţii de vis pentru angajaţii remote

Tot mai mulţi angajaţi au descoperit posibilitatea de a lucra în regim de telemuncă, iar visul de a locui pe o insulĂ exotică are în 2021 mai multe şanse să nu rămână doar un vis. Care sunt însă cele mai bune locuri unde să te muţi, dacă ne raportăm la clima acestora şi la costul vieţii?

1. Costa Rica

Supranumită „Elveţia Americii Centrale”, ca urmare a democraţiei paşnice care caracterizează ţara aflată într-o regiune dominată de conflicte, este casa unei societăţi căreia îi pasă de oamenii săi, unui cost al vieţii accesibil, unor opţiuni imobiliare vaste, unei frumuseţi naturale şi unor localnici prietenoşi. Majoritatea celor care vin aici se mută în capitala San Jose şi în împrejurimile din Valea Centrală, în timp ce alţii se îndreaptă spre plajele din Guanacaste.

Costul vieţii: O singura persoană poate trăi confortabil aici cu 1.615 dolari pe luna, în timp ce pentru un cuplu costul se ridica la 2.000 de dolari pe luna - acesta include închirierea unui apartament cu două dormitoare, dotat cu aer condiţionat.

Climat: tropical şi subtropical; un sezon uscat (între decembrie şi aprilie) şi ploios (între mai şi noiembrie).

Capitala: San Jose

Moneda: Colónul costarican (CRC)

Populaţie*: cca. 3,89 milioane

 

2. Panama

Apropierea oceanului, climatul blând şi clădirile uriaşe dezvoltate într-un mediu ferit de uragane sunt câteva dintre motivele pentru care această destinaţie se află constant în topul realizat de International Living. Este şi una dintre cele mai bogate ţări din regiune. Pensionado - o viză a pensionarilor de aici - le permite acestora accesul la numeroase discounturi, printre care 25% reducere la energia electrică, 50% reducere la bilete de film şi spectacole, 25% reducere la preţurile biletelor de avion, 20% reducere la medicamente, 25% reducere la mese la restaurant şi aşa mai departe. Locurile unde se mută expaţii care vin aici sunt capitala, Panama City, regiunea din Caraibe Bocas Del Toro, plajele din San Carlos, satul Santa Fe şi oraşul crater El Valle.

Costul vieţii: O singură persoană poate trăi în Panama cu un cost cuprins între 1.590 de dolari şi 2.940 de dolari.

Climat: tropical maritim; călduros, umed, noros; în preponderenţă ploios (între mai şi ianuarie), la care se adaugă un sezon scurt uscat (între ianuarie şi mai)

Capitala: Panama City

Moneda: Dolarul american

Populaţie: cca. 3,89 milioane

 

3. Mexic  

Mai mult de un milion de americani şi jumătate de milion de canadieni numesc Mexicul drept casa lor fie tot anul, fie o parte din an (deseori iarna, pentru a scăpa de vremea rece), ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai populare destinaţii pentru expaţi din lume.

Fiindcă Mexicul este atât de mare, există numeroase opţiuni pentru cei care vor să se mute aici - atât la oraş, cât şi în mici sate sau oraşe cu plaje.

Costul vieţii: În medie, o singură persoana poate trăi aici cu 1.700 de dolari şi sa aibă o viaţă plină de tot ce îşi doreşte; 2.000 de dolari este suficient pentru un cuplu. Aceste bugete sunt posibile datorită unui preţ scăzut al imobilelor, mâncării suficiente din pieţe şi restaurante, transportului ieftin, îngrijirii medicale ieftine sau opţiunilor ieftine sau gratuite de distracţie.

Climat: variază de la climatul tropical, la cel deşertic.

Capitala: Mexic

Monedă: Pesoul mexican

Populaţie: cca. 128,6 milioane

 

4. Columbia   

Din ce în ce mai mulţi expaţi se mută aici pentru a începe o nouă viaţă în aceasta ţară frumoasă. Zilele negre ale Columbiei au dispărut, iar acum, ţara înfloreşte. Să te muţi aici este uşor potrivit specialiştilor de la International Living - poţi intra în ţară cu un paşaport american, apoi sa îl extinzi cu 90 de zile. Apoi, vei putea obţine o viza de pensionare, care este relativ uşor de obţinut. Medellin este una dintre destinaţiile pentru expaţi care creşte cel mai repede, datorită unui climat perfect.

Costul vieţii: O persoană singură poate trăi aici cu în jur de 1.030 de dolari pe lună, în timp ce un cuplu poate trăi în mai multe oraşe din Columbia cu 2.000 de dolari sau chiar mai puţin. Poţi închiria un apartament modern, cu sală de sport şi balcon, cu doar 500 de dolari, în Manizales, Columbia.

Climat: tropical de-a lungul coastei şi în câmpiile estice; mai rece la altitudini mai mari.

Capitala: Bogota

Monedă: Pesoul columbian

Populaţie: cca. 49 milioane

 

5. Portugalia   

Kilometri întregi de plaje, dealuri verzi, un sistem de sănătate bine pus la punct, un cost al vieţii redus şi siguranţă - sunt câteva dintre motivele pentru care din ce în ce mai multi expaţi sunt atraşi de Portugalia. Ei preferă capitala, Lisabona, al doilea cel mai mare oraş, Porto, dar şi zone rurale, precum Alentejo, unde sunt câmpuri întregi de flori sălbatice şi oraşe istorice.

Costul vieţii: Pentru o persoană care vine aici este cuprins între 2.020 şi 3.430 de dolari, iar un cuplu poate trăi, nu în condiţii foarte extravagante, cu în jur de 2.500 de dolari. Dacă vreţi sa trăiţi în Lisabona, Porto, Cascais sau Algarve, preţul poate urca pana la 3.000 de dolari.

Climat: temperat maritim, rece şi ploios în nord, mai cald şi mai uscat în sud

Capitală: Lisabona

Monedă: Euro

Populaţie: cca. 10,3 milioane

 

6. Ecuador

Fie că vrei să trăieşti, să ai o vacanţă sau doar să te relaxezi în Ecuador, aici vei găsi combinaţia perfectă de climat, cultură şi preţuri care îţi vor face visurile să se îndeplinească - spun reprezentanţii Internaţional Living. Multi dintre expaţii care vin aici aleg Quito, care are magazine, restaurante şi baruri chic ascunse printre clădirile istorice, dar şi Cuenca, un oraş modern aflat în centrul cultural al Ecuadorului.

Costul vieţii: O singură persoană poate locui aici cu  între 1.210 şi 1.525 de dolari pe lună, depinzând de localizare şi stilul de viaţă. Un cuplu poate cheltui între 1.650 - 1.825 dolari pe lună pentru a trăi decent. Costul închirierii unui apartament cu două dormitoare în oraşul Cuenca poate costa doar 500 de dolari pe luna. Preţul achiziţiei unei case pe Coasta Pacificului sau al unui apartament cu o panorama superbă poate costa mai puţin de 150.000 de dolari. Exista îngrijitori de case disponibili pentru doar 20 de dolari zilnic. În majoritatea locurilor se poate trai fără maşină, plătind 30 de cenţi sau mai puţin pentru autobuze şi între 2 dolari şi 5 dolari pentru drumuri cu taxiul.

Climat: tropical de-a lungul coastei, dar mai rece în interiorul continentului, la altitudini mai mari; tropical în jungla amazoniană

Capitală: Quito

Monedă: dolarul american

Populaţie: cca. 16,9 milioane

 

7. Malaysia

Climatul tropical, plajele superbe, insulele şi junglele, oraşele efervescente, mâncarea, centrele comerciale şi cinemaurile sunt câteva dintre atracţiile care îi aduc pe expaţi aici. Un alt avantaj este că limba engleză este prima limbă neoficială, astfel că nu este nevoie sa învăţaţi altă limbă dacă vă doriţi să vă mutaţi aici. Majoritatea expaţilor trăiesc în Kuala Lumpur şi Penang şi de aici sunt zboruri directe spre mai mult de 30 de ţări diferite din ambele oraşe.

Costul vieţii: O singură persoană poate trăi uşor cu 1.705 dolari, iar pentru un cuplu, costul este de mai puţin de 2.000 de dolari. Poţi închiria un apartament cu două sau trei dormitoare cu 550 de dolari sau 650 de dolari pe lună. Dacă vrei sa trăieşti în lux, cu o panorama asupra oceanului, costul este cuprins între 750 şi 1.000 de dolari pe lună.

Climat: tropical, cu musoni anuali (între aprilie si octombrie; între octombrie şi februarie)

Capitală: Kuala Lumpur

Monedă: ringgitul malaysian

Populaţie: cca 32,6 milioane

 

8. Franţa

Chiar dacă ţara ţine pasul cu modernitatea, oamenii sunt atraşi aici mai ales de tradiţiile practicate şi respectate cu sfinţenie - prânzuri lungi însoţite de vinuri sau picnicurile din vii, de pildă. Viaţa nu este niciodată grăbită aici şi se acordă atenţie felului în care fiecare zi este trăită.

Opţiunea mai costisitoare este dată de mutarea în oraşele mari ale Franţei - Paris, Lyon, dar exista în ţară şi câteva locuri mai ieftine, inclusiv în regiunea Normandia, Dordogne sau Occitania. Aix-en-Provence este un alt loc popular pentru expaţi, aflat în sudul Franţei. Alte zone fascinante sunt Bordeaux şi Burgundia, Valea Loarei şi plajele frumoase din apropierea Mediteranei.

Costul vieţii: O singură persoana poate trăi aici cu 1.959 de dolari pe lună, iar un cuplu, cu 2.083 de dolari. Economiile mari sunt generate de costul imobilelor - preţul unei case cu două dormitoare şi o baie costă mai puţin de 150.000 de dolari.

Climat: în general, ierni reci şi veri blânde; ierni blânde în apropierea Mediteranei; ocazional bate vântul cunoscut sub denumirea de „mistral”.

Capitală: Paris

Monedă: Euro

Populaţie: cca. 68 milioane (estimare iulie 2020)

 

9. Malta

Aflată în inima Mediteranei, Malta îmbină graţia Europei de Sud cu câteva dintre cele mai bune calităţi ale vieţii din Europa, spun reprezentanţii Internaţional Living. Malta este aproape de Italia, de Tunisia, iar ţări precum Grecia, Turcia, Israel, Egipt, Maroc, Spania, Franţa - sunt la un drum scurt cu feribotul distanţă. Rezidenţa permanentă este uşor de obţinut pentru câte un an întreg. Malta este formată din trei insule, inclusiv Malta (unde se află şi capitala, Valetta), Gozo şi Comis. Să locuieşti în oraşele malteze este mai scump decât în mediul rural, unde preţul chiriei este de doar 460 de dolari pe lună.

Costul vieţii: Un cuplu poate trăi bine aici cu 2.331 dolari pe lună. O maşină nu este neaparat necesară, transportul public fiind ieftin şi eficient - un abonament lunar costă doar 26 de dolari.

Climat: meditereanean, blând, ierni ploioase şi veri uscate

Capitală: Valetta

Monedă: Euro

Populaţie: 457.267 (estimare iulie 2020)

 

10. Vietnam  

Are munţi superbi, plaje frumoase, orase vechi, dar şi noi. Vietnamezii sunt muncitori şi determinaţi, dar mai ales primitori şi politicosi.

Climat: tropical în sud, caracterizat de musoni în nord; cu un sezon ploios (între mai şi septembrie) şi unul cald, uscat (între octombrie şi martie)

Capitala: Hanoi

Moneda: Dongul vietnamez

Populaţie: 98,7 milioane


Sursa: A 30-a ediţie a Indexului global al Pensionării realizat de International Living; *datele referitoare la populaţie reprezinta aproximari facute in iulie 2020
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
infografic,
destinatii,
turism,
climat,
mutare,
angajati
Alte infografice
ZF.ro
Autoturismele din România la raport: Moment istoric în România. Ce trebuie să ştie toţi şoferii din ţara noastră Autoturismele din România la raport: Moment istoric în România. Ce trebuie să ştie toţi şoferii din ţara noastră
Mai aveţi zile de concediu de anul trecut şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată
Mediafax
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
DNSC: Continuă tentativa de fraudă telefonică în care apelanţii se dau angajaţi ai directoratului
MonitorulApararii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
România va semna contractul de peste 700 milioane euro pentru obuzierele de 155 mm. în luna martie
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Ce, cât şi cum se mai fură prin Europa COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Ce, cât şi cum se mai fură prin Europa
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Cu frâna trasă pe podul suspinelor...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.