Un an pierdut pentru construcţii?

Autor: Andreea Neferu Postat la 21 septembrie 2012 61 afişări

Case, blocuri, şosele, căi ferate, aeroporturi: cu toţii ştim că încă există multe de construit. Cu toate acestea, piaţa construcţiilor a intrat în blocaj de câţiva ani şi nici măcar în 2012 acest sector nu va sta sub zodia revenirii, în ciuda speranţelor pe care majoritatea jucătorilor şi le făcuseră la început de an.

Piaţa construcţiilor a fost una dintre cele mai afectate de criză, înregistrând în anii 2009-2010 un declin puternic, de aproape 40% faţă de anii de boom. Speranţa unei reveniri a acestui sector a apărut abia anul trecut, când statul a anunţat lucrări de câteva miliarde de euro în infrastructura rutieră şi feroviară. În 2012 însă, când cea mai mare parte a jucătorilor din construcţii se aşteptau să recupereze măcar o parte din scăderile de pe timp de criză, veştile rele s-au ţinut lanţ. După un început de an friguros şi plin de zăpezi, care a pus beţe în roate până şi puţinelor lucrări care se mai puteau face iarna, şi o vară în care scandalurile de pe scena politică au afectat inclusiv apetitul românilor pentru renovări sau construcţii noi şi al străinilor pentru investiţii noi, ultimele săptămâni au adus "cireaşa de pe tort" pentru constructori: de la bugetul Ministerului Transporturilor, care are în subordine autostrăzile, drumurile naţionale, dar şi căile ferate, s-au tăiat circa 1,3 miliarde de lei (300 de milioane de euro). Proiecte importante au rămas doar cu câteva milioane de lei anul acesta, iar despre altele s-a spus că vor fi suspendate. Mai mult, în acest moment plăţile de la Bruxelles pentru autostrăzile ce se construiesc pe Coridorul IV paneuropean din fonduri nerambursabile sunt sistate. Şi nici pentru construcţiile private lucrurile nu merg tocmai roz: în primul semestru s-au eliberat puţin peste 18.000 de autorizaţii de construire, în scădere cu aproape 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2011.

Anul trecut piaţa construcţiilor s-a ridicat la circa 9,3 miliarde de euro, potrivit estimărilor Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). În trimestrul al doilea construcţiile au fost una dintre surprize pentru economia românească, contribuind favorabil la creşterea PIB-ului de circa 0,5%, însă acest "ajutor" a venit în special dinspre lucrările de infrastructură, a căror continuare este pusă în pericol pe final de an.

"Creşterile din prima jumătate a anului se vor pierde în al doilea semestru şi vom încheia cel mai probabil foarte aproape de nivelul din 2011 al pieţei construcţiilor. Semestrul al doilea va fi afectat de decizia guvernului de a renunţa la anumite investiţii sau de a reduce finanţările pentru anumite proiecte de infrastructură", spune Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al ARACO. Totodată, el atrage atenţia că şi contextul european dificil şi-ar putea pune amprenta asupra sectorului construcţiilor. Nici măcar faptul că 2012 a fost an electoral nu a ajutat, deşi din experienţa anilor anteriori în care au avut loc alegeri, piaţa construcţiilor ar fi trebuit să înregistreze un avans consistent. "Din păcate însă, în acest an nu a mai existat această specificitate", mai spune Plosceanu.

Florea Diaconu, omul de afaceri care controlează constructorul bucureştean Delta ACM, cu afaceri de peste 96 de milioane de euro anul trecut, consideră că nu se poate vorbi de o creştere a pieţei construcţiilor în 2012, ci mai degrabă de o stagnare. "Şi pe partea de infrastructură putem vorbi de o stagnare, în special din cauza faptului că au fost retrase anumite finanţări pentru proiecte. Înainte de alegeri s-a simţit o oarecare creştere, dar momentul electoral a trecut. Într-adevăr, mai urmează nişte alegeri, dar după părerea mea vor fi doar formale şi nu vor ajuta foarte mult piaţa de construcţii", spune Diaconu.

În cel mai optimist scenariu, piaţa materialelor de construcţii, care reprezintă circa o treime din întregul sector al construcţiilor, va stagna anul acesta, fie că vorbim de ciment, adezivi, cărămizi sau polistiren, afirmă Claudiu Georgescu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii (APMCR). Pentru unii producători luminiţa de la capătul tunelului se vede abia peste hotare. "Cel puţin pentru o parte din producătorii de materiale de construcţii mai există o salvare, şi anume exportul, dar şi aici există probleme, pentru că trebuie luat în calcul şi costul cu transportul, care pentru astfel de produse poate atârna destul de mult în preţul final de comercializare", spune Georgescu.

Unul dintre producătorii locali de materiale de construcţii care au ales calea exporturilor este grupul Amvic, cu afaceri de circa 3 milioane de euro anul trecut şi care produce cofraje şi polistiren la Bragadiru, judeţul Ilfov. Compania, controlată de Marin Cruţescu, estimează că circa 40% din cifra de afaceri de anul acesta va fi generată de exporturi către ţări precum Finlanda, Spania, Italia sau Austria. Pe plan local însă, omul de afaceri spune că cererea e în continuă scădere: "Merge foarte slab piaţa construcţiilor". Cruţescu afirmă că are parteneri din Iaşi care construiau în anii anteriori şi câte 20 de case pe an, iar anul acesta nu au reuşit să realizeze decât una. "2012 a fost un an negru, nu credeam că va fi aşa de greu", spune Cruţescu. Dacă în 2008 Amvic livra 220.000 de cofraje, anul acesta a reuşit să vândă 40.000 de cofraje până în prezent. Fie că e vorba de exporturi sau de contracte pentru construcţii de case sau şosele în străinătate, jucătorii de pe piaţa românească trebuie să găsească o portiţă de scăpare înainte să îi determine cererea destul de scăzută de pe plan local să pună lacătul pe afaceri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
constructii,
infrastructura,
economie,
tendinte
/analize/industrie/un-an-pierdut-pentru-constructii-10099540
10099540
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.