STUDIU DE CAZ: Simbioză pentru energie

Autor: Ioana Matei Postat la 19 iulie 2013 966 afişări

Prima staţie de biogaz de cogenerare a pus în aceeaşi ecuaţie companii din domenii diferite. În Europa sunt aproape 10.000 de astfel de centrale, cu o capacitate de producţie de circa 5.000 de MW/h. Când va începe să conteze şi MW/h-ul produs în Filipeştii de Pădure?

STUDIU DE CAZ: Simbioză pentru energie

CONTEXTUL: Şi piaţa construcţiilor, în care este prezentă Baupartner, dar şi cea a preparatelor din carne, în care activează CrisTim, s-au contractat pe parcursul ultimilor ani. Nevoia de a reduce costurile (în cazul CrisTim) şi de a extinde zona de activitate (Baupartner) au fost punctele de plecare ale acestui proiect. În România nu exista o staţie de producere a energiei regenerabile în cogenerare din biogaz, deşi la nivel european există aproximativ 10.000 de staţii, cu o capacitate de producţie de 5.000 de MW.

DECIZIA: Construirea primei staţii de producere a energiei regenerabile în cogenerare din biogaz în urma unei colaborări între Genesis Partner (formată din compania autohtonă de construcţii Baupartner şi firma suedeză Vireo Energy) şi producătorul de mezeluri CrisTim.

EFECTELE: CrisTim îşi va reduce costurile pentru 30-40% din energia termică: aburul tehnologic furnizat de centrală este mai ieftin cu 25%. Centrala va asigura aprovizionarea constantă cu gaz pentru menţinerea producţiei la un nivel constant. 10-20% din reziduurile de la fabrică, altfel ajunse la groapa de gunoi, vor fi folosite pentru alimentarea staţiei. Investitorii vor obţine circa 25.000 de certificate verzi într-un an, echivalentul a aproximativ un million de euro; conform acestei scheme, investiţia în staţie se va amortiza în aproximativ opt ani.



IN URMĂ CU O SĂPTĂMÂNĂ AM AVUT O PANĂ DE GAZE DE ŞASE ORE, care ne-ar fi afectat producţia de salamuri crude-uscate dacă nu am fi avut această alternativă„, explică Radu Timiş, CEO-ul liderului pe piaţa de mezeluri, CrisTim, unul dintre avantajele staţiei de producere a energiei regenerabile în cogenerare din biogaz. Staţia a fost inaugurată săptămâna trecută în Filipeştii de Pădure (Prahova), în apropierea fabricii de mezeluri, devenită unicul beneficiar al resurselor de energie termică de 1,2 MW/h furnizaţi de staţie. Energia electrică va fi livrată în sistemul naţional.

Proiectul a fost finanţat cu cinci milioane de euro de consorţiul Genesis Biopartner, format din firma românească Baupartner şi din firma suedeză Vireo Energy. Radu Timiş este cel care a pus localitatea Filipeştii de Pădure - aflată la mai puţin de 100 de km de Bucureşti şi circa 30 de km de Ploieşti şi considerată în urmă cu 16 ani zonă defavorizată - pe harta afacerilor de zeci de milioane de euro. „La început eram văzuţi ca nişte haiduci de autorităţi, din cauza unor beneficii ca absenţa impozitului pe profit şi reducerea taxelor vamale„.

Cu 50 de angajaţi la început şi promisiunea de a ajunge la 1.000, reprezentanţii CrisTim erau priviţi cu neîncredere. Între timp, compania a ajuns la afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro în 2012 şi la aproximativ 2.000 de angajaţi care lucrează fie în fabrică, în cadrul firmei de construcţii sau în reţeaua de retail operată de CrisTim.

Şi acestea sunt argumentele care l-au determinat, în urmă cu un an şi jumătate, pe  Michael Dietrich, CEO al companiei de construcţii Baupartner, cu o cifră de afaceri de 45 de milioane de euro în 2012, să îl aleagă drept partener în proiectul de construcţie a centralei de cogenerare din apropierea fabricii. Iniţial, cele două companii urmau să facă un parteneriat pentru finanţare, într-un raport de 50%-50%, dar între timp Timiş a renunţat la poziţia de investitor fiindcă „a venit criza, iar băncile nu au fost prietenoase„, spune el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/studiu-de-caz-simbioza-pentru-energie-11132219
11132219
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.