Cimentiştii anunţă revenirea - planurile după doi ani de cădere

Autor: Neferu Postat la 04 aprilie 2012 47 afişări

După doi ani de declin, cimentiştii văd în sfârşit luminiţa de la capătul tunelului. Cu şefi noi şi cu un nou suflu dat de lucrări de infrastructură şi nu numai, cei trei giganţi ai cimentului se pregătesc să construiască.

Producătorii de ciment prezenţi pe piaţa locală vorbesc despre o revenire uşoară a pieţei de profil în 2011, după doi ani de criză în care afacerile le-au scăzut abrupt, aproape înjumătăţindu-se faţă de perioada de boom. Piaţa locală a cimentului a înregistrat anul trecut un avans de circa 5% faţă de 2010, iar cei trei mari producători - Lafarge, Holcim şi Carpatcement - au revenit din nou pe plus cu afacerile după doi ani de criză.

"În 2011 piaţa a înregistrat o uşoară creştere, de aproximativ 5% comparativ cu 2010, trendul de creştere manifestându-se şi în vânzările de ciment ale companiei noastre, care au crescut cu aproximativ 7% în volum", spune Florian Aldea, directorul general al Carpatcement Holding, subsidiara locală a grupului german HeidelbergCement. "Obţinerea acestor rezultate pozitive a fost posibilă datorită existenţei factorilor ce ţin de mediul economic local şi de poziţionarea geografică favorabilă, cât şi de existenţa unor factori interni, ce ţin de modul specific de abordare şi de adaptare la piaţă a companiei", a mai spus Aldea. Anterior, în 2010, Carpatcement a înregistrat o cifră de afaceri de circa 189 milioane de euro, potrivit Ministerului de Finanţe.

Aldea consideră că, deşi demararea marilor proiecte de construcţii anunţate de stat încă întârzie, revenirea pe un trend pozitiv a pieţei cimentului a fost posibilă datorită începerii unora dintre lucrările de infrastructură, dar şi a unor proiecte de construcţii de centre comerciale şI logistice.

Tot despre o creştere de circa 5% a pieţei de ciment vorbeşte şi Daniel Bach, directorul general al subsidiarei locale a elveţienilor de la Holcim. "Rezultatele financiare ale Holcim România se încadrează în evoluţia generală a pieţei cimentului, care, conform datelor preliminarii, a înregistrat în 2011 o creştere de circa 5%, datorată în principal cererii mai ridicate din zona proiectelor non-rezidenţiale (centre comerciale, spaţii industriale) şi infrastructură. În cadrul acestei evoluţii pozitive, au avut un aport şi condiţiile meteo favorabile înregistrate anul trecut faţă de 2010, care au permis extinderea perioadei propice construcţiilor", a spus Bach.

Holcim România a reuşit să îşi rea-du-că pe plus afacerile anul trecut, înregistrând o creştere de 13% a business-ului, până la 225 de milioane de euro, potrivit datelor preliminare transmise de companie. Avansul cifrei de afaceri în 2011 se datorează contextului mai bun din industria construcţiilor, odată cu impulsionarea lucrărilor de infrastructură şi a celor nerezidenţiale, lansării de produse noi, exporturilor, dar şi condiţiilor meteo avantajoase.

În cazul grupului francez Lafarge, vânzările de ciment pe piaţa locală au înregistrat anul trecut un avans de 5,5% în volum, pe fondul lucrărilor non-rezidenţiale şi de infrastructură, potrivit raportului pe 2011 al companiei. În 2010 Lafarge România, divizia de ciment a francezilor, înregistra afaceri de circa 170 de milioane de euro.

Deşi nu au apărut informaţii privind rulajul pe 2011 al Lafarge România, Sonia Artinian, care conduce operaţiunile de ciment, agregate şi betoane ale grupului francez pe piaţa locală, spunea recent că veniturile francezilor în România se vor plasa în acest an cel puţin la nivelul din 2011.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cimentiştii,
infrastructură,
ciment
/analize/industrie/cimentistii-anunta-revenirea-planurile-dupa-doi-ani-de-cadere-9475700
9475700
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.