În al cincilea an al crizei, toate privirile spre politicieni

Autor: Vlad Popescu Postat la 11 ianuarie 2013 20 afişări

La început de an, toată lumea se întrece în predicţii. Presa, analiştii şi uneori politicienii caută să anticipeze ce va aduce noul an în privinţa problemelor mai mult sau mai puţin importante care îi preocupă, de la chestiuni apăsătoare precum criza din zona euro, bugetul SUA sau soarta industriei japoneze a electronicelor şi până la ce mai pregăteşte Apple. Politicienii sunt, în prezent, principalii actori ai dramei.

GERMANIA - CÂT DE MULTĂ RĂBDARE?

Anul a început cu un mesaj neplăcut de la Angela Merkel. Criza datoriilor de stat din zona euro este departe de final, a apreciat cancelarul german în alocuţiunea de Anul Nou, iar situaţia economică se va înrăutăţi în 2013 faţă de anul anterior. Merkel i-a îndemnat pe germani la răbdare, deşi criza se prelungeşte de la finalul anului 2009, şi a încercat să-i încurajeze afirmând că reformele adoptate de UE pentru a ataca miezul problemei încep să-şi facă efectul.

"Mediul economic nu va fi mai uşor, ci mai dificil anul viitor. Acest lucru nu trebuie să ne descurajeze, ci, din contră, să ne stimuleze", a spus cancelarul german, liderul celei mai mari economii europene, care suportă cea mai mare parte din finanţarea programelor anticriză ale UE.

"Reformele pe care le-am adoptat încep să producă efecte. Dar avem în continuare nevoie de multă răbdare. Criza este încă departe de a fi depăşită." Merkel se află la începutul unui an electoral şi va cere, probabil, în septembrie, încrederea germanilor pentru un al treilea mandat de cancelar. Criza a transformat guvernarea Angelei Merkel. Ceilalţi şefi de stat din zona euro continuă să privească spre Berlin şi Frankfurt pentru leadership, în timp ce o parte dintre germani şi unii parlamentari din coaliţia de guvernare sunt nemulţumiţi de rolul de principal finanţator pentru problemele din sudul continentului.

Cancelarul german rămas anul trecut fără un aliat important, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy pierzând alegerile în favoarea unui candidat de stânga. François Hollande a promovat în timpul campaniei electorale o abordare procreştere a crizei europene, în opoziţie cu politicile de austeritate susţinute de la Berlin.

ALUNGAREA LUI DEPARDIEU. François Hollande a avut însă un început dificil de mandat, cu numeroase neplăceri, iar 2013 se anunţă un an greu pentru statul social francez, pe fondul frânării economiei europene. Este dificil de determinat cu certitudine care a fost cea mai grea lovitură încasată de Hollande în cele şapte luni care s-au scurs de la începutul mandatului său: concedierile masive anunţate de Peugeot şi alte companii importante sau scandalul privind taxa de 75% dorită de guvern pentru veniturile personale mai mari de un milion de euro pe an. Cel mai recent, Curtea Constituţională a Franţei a respins pe 29 decembrie proiectul de impozitare cu 75% a veniturilor mari.

Decizia a stins dezbaterile aprige din ultimele luni pe tema ambiţiosului proiect fiscal, care a stârnit schimburi acide de replici între liderii mediului de afaceri francez şi reprezentanţii guvernului, culminând cu emigrarea lui Gerard Depardieu.Hollande nu renunţă. Franţa vrea să ajusteze în următoarea perioadă proiectul de taxare a veniturilor mari pentru a-l adapta exigenţelor Curţii Constituţionale, guvernul anunţând pe 3 ianuarie că va propune anul viitor o variantă modificată a legii.

Pe un alt front, Hollande se pregăteşte pentru consecinţele politice ale concedierilor anunţate de companiile franceze, în frunte cu disponibilizările masive de la Peugeot. Cel mai mare constructor auto din Franţa va concedia 8.000 de angajaţi şi va închide fabrica de la Aulnay, din apropierea Parisului. Problemele Peugeot pot fi regăsite şi la alţi producători de maşini din Europa, precum Opel sau Fiat, şi îşi au rădăcinile în scăderea cererii din Europa de Vest, determinată de o combinaţie între pierderea încrederii consumatorilor din nord şi declinul veniturilor celor din sud, pe fondul crizei datoriilor de stat. Companiile mai puţin dependente de piaţa europeană, precum Volkswagen sau Renault, au evitat până acum restructurările de amploare în Europa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
priviri,
politicieni,
an
/analize/in-al-cincilea-an-al-crizei-toate-privirile-spre-politicieni-10452432
10452432
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.