Apartamente la pachet

Postat la 11 decembrie 2007 1 afişăre

Sunt fonduri de investitii sau particulari care cumpara chiar si cateva sute de apartamente intr-o singura tranzactie, platind sume ce se pot ridica la zeci de milioane de euro. Inchiriaza apoi sau revand locuintele pentru un randament ce poate urca si la 50%.

Un om de afaceri roman a cumparat in urma cu cateva saptamani 23 de apartamente si un penthouse, platind 13,2 milioane de euro. Locuintele fac parte dintr-un ansamblu rezidential de lux, dezvoltat in zona de nord a Bucurestiului, pretul platit de cumparator fiind de 3.400 de euro pe metrul patrat. „Apartamentele au fost vandute chiar dinainte de a se turna fundatia blocului, pretul datorandu-se cererii foarte mari“, spune Simona Costache, managerul general al Perfect Casa, agentia imobiliara care a intermediat tranzactia.

Nu este un caz singular, tranzactiile de acest tip reprezentand, in functie de estimarile specialistilor, intre 35 si 60% din totalul tranzactiilor cu apartamente din ansamblurile rezidentiale noi. Cea mai mare pondere in tranzactiile de acest fel nu este detinuta insa de persoane fizice, ci de fonduri de investitii straine, specializate in investitiile de acest gen. „In general, predomina firmele, care sunt cam 80% dintre cumparatori si urmaresc sa revanda sau sa inchirieze locuintele. In general, cand se achizitioneaza peste 10 apartamente, este vorba de firme sau de fonduri de investitii“, spun reprezentantii Perfect Casa.

Fondul norvegian Romania Invest, creat special pentru achizitiile de acest fel, a cumparat de la inceputul anului peste 800 de apartamente in cadrul a patru proiecte rezidentiale din Capitala, intentia fiind de a le revinde, spre deosebire de omul de afaceri din exemplul de mai sus, care a achizitionat cele 24 de apartamente cu intentia de a le inchiria. „Majoritatea celor ce investeau pana acum doreau sa inchirieze apartamentele strainilor, insa acum a crescut rata celor ce doresc sa vanda apartamentele cand vor fi finalizate“, explica Simina Istrate, investment specialist in cadrul diviziei rezidentiale a Colliers International.

Potrivit acesteia, circa doua treimi din apartamentele achizitionate in tranzactiile de portofoliu urmeaza a fi revandute la momentul finalizarii proiectului. Randamentele ce pot fi obtinute variaza intre 15 si 50%, in functie de momentul achizitiei si de cel al vanzarii si in functie de atractivitatea proiectului. Insa toate investitiile de acest tip vor aduce profit. Sorin Lacusta, directorul departamentului rezidential din cadrul Regatta, considera ca randamentele obtinute de cei care cumpara apartamente inca din faza de proiect pentru a le revinde la finalizare nu vor scadea sub 15% in urmatorii ani.

Aceasta situatie a atras si atentia investitorilor individuali, care chiar daca detin deja o afacere intr-un alt domeniu de activitate, aleg sa profite de cererea foarte mare pentru locuinte noi. „Persoanele fizice de obicei cumpara maxim 5-7 apartamente, fara sa se asocieze cu altii. Daca depasesc acest numar se asociaza 2-3 persoane si pot cumpara astfel pana la 20 de apartamente ca investitie“, afirma Istrate. Specialistii imobiliari spun ca nu exista proiect rezidential cu cel putin 100 de apartamente unde sa nu fi venit un cumparator sa achizitioneze mai multe locuinte, insa informatiile despre acestia sunt cat se poate de putine.

In general, spun cei care intermediaza tranzactiile de acest tip, este vorba de persoane cu propria afacere sau care ocupa o pozitie de top management intr-o multinationala. „Domeniile de unde provin acopera o paleta foarte larga, ei practic investind profitul firmei“, spune reprezentantul Colliers.

Daca pentru dezvoltatori reprezinta un factor pozitiv, interesul crescut din partea celor ce recurg la achizitionarea de apartamente pentru a obtine profit din revanzarea lor intretine majorarea preturilor pentru locuintele noi. Iar preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut in acest an, potrivit unor analisti, chiar cu 50%.

Procent care, vazut din perspectiva celor ce investesc in imobiliare, nu inseamna decat profit.

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/apartamente-la-pachet-2301946
2301946
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.