Farma - Anul surprizelor neplacute

Postat la 22 decembrie 2009 32 afişări

Anul 2009 a fost plin de surprize neplacute pentru piata farmaceutica. Criza financiara si masurile adoptate de stat de-a lungul anului au facut ca 2009 sa insemne primul an de scadere a pietei, dupa ce in 2007 cresterea in euro fusese de 17,3%, iar in 2008 de 8,8%, ca urmare a inghetarii cursului de schimb calculat pentru pretul medicamentelor. Potrivit companiei de cercetare a pietei farmaceutice Cegedim, scaderea pietei farmaceutice a fost de 4%, ca valoare, pana la 1,9 miliarde de euro, si de circa 10% in volum, ceea ce inseamna un mare numar de tratamente abandonate.

Omul de afaceri Ovidiu Buluc, presedintele Farmexim, crede ca industria farmaceutica nu ar trebui de fapt sa sufere din cauza crizei, daca ne gandim doar la faptul ca exista sute de mii de bolnavi care sunt consumatori permanenti ai anumitor medicamente, ceea ce sustine cererea.

Totusi, combinatia nefericita de masuri luate de guvernanti a avut darul de a amorsa un adevarat dezastru. "Singura masura pe care as califica-o drept buna a fost normalizarea adaosurilor de farmacie in raport cu realitatile pietei, in conditiile in care in trecut intervalele de pret la care se aplicau erau depasite, iar farmaciile sufereau destul prin aplicarea de adaosuri simbolice la eliberarea medicamentelor compensate", explica Petru Craciun, directorul Cegedim. Deciziile cele mai nefericite au venit in ultimul trimestru, care a inceput cu o serie de masuri generatoare de confuzie: amanarea unilaterala a termenelor de plata, care expune la risc intreg lant de aprovizionare, si impunerea taxei pe vanzari, afectand producatorii de medicamente, singurii care mai puteau credita piata atunci cand sistemul public nu mai putea promite bani decat pentru anul viitor.

Petru Craciun sustine ca, desi s-a stiut de la sfarsitul lui 2008 ca alocarea bugetara va fi insuficienta pentru tot anul, companiile din piata au sperat in repetarea istoriei, adica la o rectificare bugetara. Imprumutul de la FMI a intrerupt insa aceasta traditie, iar situatia a scapat de sub control.

Cititi si:

Politica: Sub semnul alegerilor

Macroeconomie: Anul recesiunii

Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Consultanta: Anul paradoxurilor

Companiile energetice au pierdut din greutate

Petrol si carburanti: Minus 20%

Industrie: Fara cerere

Industria alimentara: Consum redus

Agricultura: 2009, anul nefericirii

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Resurse umane: Anul concedierilor

Telecom: Un pic mai bine

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
Cegedim,
Petru Craciun
/analize/farma-anul-surprizelor-neplacute-5198168
5198168
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.