Urmatorii cinci ani pentru Petrom

Postat la 24 mai 2010 45 afişări

Restructurarea Petrom a luat sfarsit. OMV Petrom lucreaza acum pe alti termeni, grupati in jurul cuvintelor “consolidare” si mai ales “Romania”. Dar este Romania suficienta pentru ambitiile de lider estic european ale Petrom?

"Vrem ca Petrom sa se transforme dintr-o companie de petrol si gaze intr-o companie energetica." Declaratia lui Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV, din urma cu trei ani a fost urmarita de strategia pusa in practica de managementul de la Bucuresti. Interesul din ce in ce mai crescut pentru piata de energie si pentru gaze se vede atat din declaratiile Marianei Gheorghe, CEO al Petrom - care a prezentat vinerea trecuta proiectele companiei si strategia de investitii pentru urmatorii cinci ani, cat si din organizarea bugetului de investitii, cel putin pentru 2010.

Daca in ultimii cinci ani strategia de investitii a alocat peste 60% din cele aproape 4 miliarde de euro investite in Romania pentru explorare si productie, restul de bani concentrandu-se pe rafinare si marketing, din 2010 accentul ramane pe E&P, dar cealalta jumatate este dominata de investitiile in gaze si energie. Planurile Petrom sunt ca peste doi ani centrala de la Brazi sa detina o cota de 10% din piata de electricitate; odata cu intrarea acesteia in operare din 2011, Petrom va putea pune in practica si un plan mai vechi, acela de extindere a lantului valoric al gazelor prin alimentarea centralei in ciclu combinat din cadrul Petrobrazi. Planurile pentru gaze sunt legate si de cresterea volumului vanzarilor, dar si de extinderea operatiunilor in tarile vecine.

In ceea ce priveste depozitarea gazelor, OMV Petrom vrea sa construiasca un depozit de gaze in sud-vestul tarii, in perspectiva realizarii gazoductului Nabucco, dupa cum a declarat vineri Gerald Kapes, responsabil cu activitatea de gaze si de energie din companie. Kapes nu a oferit detalii privind momentul si valoarea unei astfel de investitii, precizand ca, in conditiile actuale de piata, compania nu este interesata nici sa exporte gaze naturale. Pentru 2010, OMV Petrom estimeaza o productie de gaze de 5,135 miliarde de metri cubi, in scadere cu 2,5% fata de nivelul din 2009. La finele anului trecut, compania era al treilea furnizor de gaze naturale de pe piata libera, cu o cota de 11,2%. Primele doua pozitii sunt ocupate de Romgaz, cu o cota de 27,4%, si grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cu 16,1%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
Petrom,
planuri,
electricitate,
OMV
/analize/energie/urmatorii-cinci-ani-pentru-petrom-6158301
6158301
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.