Micul îngheţ energetic din toiul verii

Postat la 22 septembrie 2012 44 afişări

Anul trecut consumul de energie a crescut cu circa 3%, ratând la mustaţă nivelul înregistrat în 2008, ultimul an de evoluţie economică viguroasă prin care a trecut România. Cifra poate că nu spune multe, dar ea a purtat un mesaj tare important. Economia începea să se vindece. Apetitul de electricitate încet, încet îşi revenea, ceea ce înseamnă că, la nivelul industriei, lucrurile intraseră pe un făgaş bun. Anul acesta însă lucrurile nu au mai mers, iar vara care tocmai a trecut poartă în ea indiciile unui mic îngheţ industrial.

Analiza consumului de energie electrică este un exerciţiu care arată în timp real cum merge economia, cum reacţionează marile industrii sau marile companii care "înghit" cantităţi enorme de electricitate într-un anumit context. Dacă un combinat îşi opreşte un furnal din cauza lipsei comenzilor, acest lucru duce imediat la scăderea consumului de energie. Preşedintele Traian Băsescu spunea în vara anului 2009 că nu mai avea încredere în analişti şi că pentru a şti cum merge economia ţării îl suna săptămânal pe ministrul economiei din acea perioadă, Adriean Videanu, să vadă cum evoluează consumul de energie. Anul acesta România a trecut printr-una dintre cele mai ciudate perioade din punct de vedere meteo, pornind cu o iarnă extrem de friguroasă şi culminând cu una dintre cele mai călduroase veri din istorie. Temperatura este un alt factor care influenţează serios consumul de energie electrică.

În mod normal, consumul de energie din vara acestui an ar fi trebuit să stabilească un record, dar lucrurile stau exact pe dos. Datele transmise de Transelectrica arată că în iunie 2012 consumul a fost mai mic, în iulie a fost un pic mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, iar în august lucrurile au fost aproape la egalitate. Tot Transelectrica mai dă un indiciu. În iunie 2012 temperatura medie a fost de 22,3 grade Celsius faţă de cele 20,1 de grade ale aceleiaşi luni din 2011. În iulie media de temperatură a fost de 25,3 de grade, faţă de cele 21,9 de grade Celsius înregistrate în 2011, iar în august scorul a fost de 23 la 21,5 în meciul gradelor din termometre. Lăsând cifrele la o parte, acest lucru arată un lucru. La temperaturi mai mari, consumul de energie ar fi trebuit să fie mai mare, dar în iunie şi august lucrurile au stat la fel, doar în iulie existând o diferenţă pozitivă între anul acesta şi anul trecut. Acest lucru duce la o singură concluzie: în timp ce România se topea, industria avea de-a face cu un mic îngheţ în toiul verii.

"Evoluţia consumului de energie electrică este strâns legată de evoluţia economică şi a temperaturilor, astfel în perioada menţionată din anul 2012 (iunie-august) s-au înregistrat temperaturi ce au depăşit normele climatologice, dar şi valorile de temperatură înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent. Acest fapt explică creşterea de consum de energie electrică în sistemul energetic naţional pe ansamblul perioadei analizate, creşterea fiind de fapt la nivelul lunii iulie unde diferenţa de temperatură a fost mai accentuată. La nivelul lunilor iunie şi august, deşi s-au înregistrat temperaturi mai mari cu până la 2 grade Celsius în 2012 faţă de 2011, consumul intern brut de energie a fost comparabil, fapt ce ne-ar putea sugera o scădere uşoară a economiei naţionale", spun reprezentanţii Transelectrica, compania naţională de transport al electricităţii care veghează la funcţionarea sistemului energetic.

În total, de la începutul anului şi până la finalul lunii august, consumul de energie electrică a înregistrat o scădere uşoară, alături de iulie singura perioadă în care a fost înregistrat un consum de energie semnificativ mai mare decât cel de anul trecut fiind februarie, adică atunci când au fost înregistrate pe plan intern temperaturi extrem de scăzute.

Evoluţia consumului de energie nu este însă singurul indicator care merită analizat. Consumul de gaze naturale şi de carburanţi poartă la rândul lor indicii preţioase. De exemplu, rapoartele publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în primul semestru al anului consumul de gaze naturale a fost cu 2,3% mai mic faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Evoluţia este similară cu cea înregistrată în sectorul energiei electrice pentru că şi această scădere a pieţei de gaze vine după ce anul trecut cererea crescuse cu 3%. Nici "foamea" de carburanţi nu a înregistrat vreo creştere în 2012. Calculele făcute pe datele funizate de INS arată că în primele şase luni ale anului s-au consumat 2,54 milioane de tone de benzină şi motorină faţă de cele 2,57 milioane de tone consumate în aceeaşi perioadă a anului trecut. În 2011 însă piaţa de carburanţi înregistrase o uşoară creştere, până la puţin peste 6 milioane de tone. Ceea ce a făcut diferenţa faţă de 2010 a fost creşterea

cererii de motorină, în timp ce în sectorul de benzină a fost înregistrată o scădere.

Astfel, primele semnale culese din sectorul energetic arată că 2012 s-ar putea dovedi un an mai slab decât 2011. Mai rămâne însă aproape jumătate de an pentru a vedea dacă aceste indicii au fost doar câteva alarme false sau primii vestitori ai unui an mai puţin reuşit din punct de vedere economic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
consum,
scadere,
economie,
tendinte
/analize/energie/micul-inghet-energetic-din-toiul-verii-10099590
10099590
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.