Mariana Gheorghe: Petrom infrunta cu bine criza. De ce nu si Romania?

Autor: Iuliana Roibu Postat la 26 octombrie 2010 66 afişări

Prima parte a anului a fost profitabila pentru Petrom, lucru care a permis companiei sa majoreze bugetul de investitii pana la 1,5 miliarde de euro. Asta desi vanzarile de carburanti se mentin sub cifrele de anul trecut, iar CEO-ul companiei a decis sa iasa in public mai mult ca niciodata.

Miercurea trecuta, numele Marianei Gheorghe a aparut pentru prima oara in presa in directa legatura cu o potentiala numire politica. Saptamana trecuta, surse din PNL au dat presei cele trei potentiale propuneri pentru premier in cazul in care motiunea de cenzura ar fi adoptata. Asadar, numele Marianei Gheorghe a aparut ca una dintre variante alaturi de Klaus Johannis - primarul Sibiului - si Stere Farmache - presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

De la venirea sa la conducerea Petrom, Mariana Gheorghe s-a tinut departe de orice asociere cu factorii politici, singurele sale iesiri publice fiind in legatura cu Petrom. Din aceasta vara, a fost numita presedinte al Consiliului Investitorilor Straini (CIS), pozitie din care a prezentat in urma cu o luna si planul investitorilor straini de redresare economica a Romaniei (programul consta in 12 masuri a caror aplicare ar putea duce la cresterea PIB cu 11% pana in 2015).

Mariana Gheorghe spunea lunea trecuta, in cadrul unui interviu cu BUSINESS Magazin, ca masurile propuse de CIS nu au trecut neobservate: "Da, avem feedback de la autoritati, atat de la partide, dar si de la guvernanti - mai ales ca intre timp s-a si schimbat o 'garnitura' de ministri, lucram acum pe cateva masuri prioritare si speram ca la mijlocul lui noiembrie sa avem masuri concrete de raportat".

In legatura cu faptul ca CIS incearca sa aiba o voce mai puternica, Mariana Gheorghe spune ca programul elaborat a venit ca un raspuns la solicitarile pietei, care a cerut in ultimul an parerea executivilor din businessul romanesc privind situatia politica si economica a tarii si in general masuri care sa ajute la redresarea economica: "Ca sa aiba o finalitate, am considerat in directoratul CIS ca ar fi bine sa fie un pachet de masuri comun si am constatat cu placere ca atunci cand am facut un chestionar, toata lumea a venit cam cu aceleasi masuri.

Astfel, nu le spunem autoritatilor doar ce sa faca, ci si cum sa faca, astfel putand sa dam si noi din ceea ce stim pentru a ajuta autoritatea sa implementeze acea solutie, sa avem o contributie directa la realizarea masurilor pe care le propunem".

Masurile concrete pentru economie despre care vorbeste Mariana Gheorghe vin intr-un moment in care lucrurile nu merg foarte bine in niciun domeniu, nici macar in petrol si gaze, domeniu traditional mai stabil decat alte sectoare din economie. Dupa un an de scadere cu peste 10% a volumelor de carburanti vandute in toata piata, 2010 a continuat pentru Petrom pe un trend descrescator, in primul trimestru fiind vorba despre o scadere de 16%. Vanzarile nu au mers mai bine nici pe parcursul verii, sezon in care in mod normal vanzarile cresc.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/mariana-gheorghe-petrom-infrunta-cu-bine-criza-de-ce-nu-si-romania-7530175
7530175
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.