Băieţii deştepţi se luptă cu seceta, insolvenţa Hidroelectrica şi denunţarea contractelor

Autor: Roxana Petrescu Postat la 23 iulie 2013 1079 afişări

Seceta şi forţa majoră. Insolvenţa Hidroelectrica şi denunţarea contractelor directe. O nouă lege a energiei care interzice contractele bilaterale în afara bursei de energie. Scăderea consumului. Şi totuşi traderii privaţi de energie rezistă.

CELE MAI MARI ZECE AFACERI PRIVATE DE COMERŢ CU ENERGIE ELECTRICĂ AU ÎNREGISTRAT ANUL TRECUT AFACERI DE 1,4 MILIARDE DE EURO, în creştere cu aproape 8% comparativ cu 2011, majoritatea companiilor reuşind să-şi majoreze businessul într-unul dintre cei mai complicaţi ani pentru piaţa de profil.

În 2012 seceta care afectase producţia hidro cu un an înainte a continuat, Hidroelectrica fiind obligată să intre din nou în forţă majoră, ceea ce pentru cumpărătorii de energie ieftină era o veste cât se poate de proastă.

Dar nu aceasta a fost cireaşa de pe tort anul trecut, ci intrarea în insolvenţă, pe 20 iunie, a companiei considerată a fi perla sistemului energetic local. La scurt timp după această decizie, care a răspândit o undă de şoc în întreaga economie, şase din cele zece contracte ale Hidroelectrica au fost denunţate, clienţi tradiţionali precum Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries sau Energy Financing Team fiind decuplaţi după ani de zile de la cea mai ieftină energie din România.

Contractele directe ale Hidroelectrica, firma care a ieşit luna trecută din insolvenţă, s-au aflat ani de-a rândul în centrul declaraţiilor politice referitoare la sectorul energetic, dar ele au fost perpetuate de fiecare guvernare.

Încheiate în timpul mandatului lui Dan Ioan Popescu (PSD) ca ministru al industriei, din timpul guvernării Năstase, aceste contracte au fost criticate în fiecare an, dar duse mai departe şi chiar prelungite în 2010, când Adriean Videanu (PDL) ocupa fotoliul de ministru al economiei.

Potrivit calculelor făcute de Euro Insol, companie controlată de avocatul Remus Borza, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, în perioada 2006-31 mai 2012 contractele directe au produs o pierdere pentru producătorul de stat de 3 mld. lei. Această sumă de bani reprezintă diferenţa dintre ceea ce primea Hidroelectrica prin aceste contracte directe şi cât ar fi putut încasa dacă se ducea cu energia în piaţă.

Peste toate acestea s-a suprapus un consum anemic de energie, determinat mai ales de o evoluţie industrială slabă. Datele din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în 2012 apetitul de energie al României s-a comprimat cu circa 2,5%, iar anul acesta în primele şase luni scăderea consumului a fost de 5%, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/baietii-destepti-se-lupta-cu-seceta-insolventa-hidroelectrica-si-denuntarea-contractelor-11142790
11142790
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.