Directorul Centrului de Cercetări Demografice: Dacă ţările dezvoltate nu vor renunţa la o parte din bogăţie şi confort, preţul va fi greu de bănuit

Autor: Razvan Muresan Postat la 01 noiembrie 2011 62 afişări

"Ritmul de creştere a populaţiei a depăşit ritmul creşterii economice în cele mai multe dintre ţările mai puţin dezvoltate, îndeosebi din Africa şi Asia de sud. Dacă ţările dezvoltate nu vor renunţa la o parte din bogăţie şi confort şi dacă liderii politici ai marilor puteri economice nu vor restructura actuala ordine economică, socială şi financiară, marile discrepanţe şi fracturi se vor accentua, cu preţ greu de bănuit astăzi", declara, pentru BUSINESS Magazin, directorul Centrului de Cercetări Demografice, prof. Vasile Gheţău.

BUSINESS Magazin : A ajuns planeta la limita tolerantei?

Vasile Gheţău : Cu mentinerea actualelor caracteristici ale dezvoltarii economice mondiale, Terra se apropie de unele limite ale bogatiilor si resurselor sale cunoscute pana acum - apa, resurse forestiere, pamant arabil, combustibil fosil si altele . Marea provocare a unei populatii de 7 miliarde astazi si, mai ales, de 9-10 miliarde la mijlocul secolului, este tocmai asigurarea nevoilor populatiei protejand insa echilibrul complex al naturii, care face viata posibila pe Terra. Expertii Fondului ONU pentru Populatie afirma fara echivoc : « …tarile bogate consuma resursele intr-un ritm pe care natura nu il poate sustine pentru intreaga umanitate. »

BUSINESS Magazin: Cum vedeti nasterea cetateanului cu numarul 7 miliarde in contextul economic mondial din prezent?

V.G. : Atingerea unei populatii mondiale de 7 miliarde de locuitori la sfarsitul acestei luni este, fara indoiala, un mare eveniment pentru umanitate. Chiar daca el este apreciat in mod diferit de organizatii internationale guvernamentale si neguvernamentale, de oameni politici si de specialisti, se degaja insa un anumit consens in a vedea in eveniment o provocare si o oportunitate. Nu trebuie uitat faptul ca populatia globului a crescut intr-un ritm nemaiintalnit dupa mijlocul anilor 1970, de la 4 la 7 miliarde, un nou miliard adaugandu-se la fiecare 13 ani ! Aceasta veritabila explozie a fost posibila gratie progresului economic, social si cultural pe care omenirea l-a inregistrat in cea de-a doua jumatte a secolului trecut si in deceniul de inceput al acestui secol si - in mod particular - datorita contributiei remarcabile a medicinii, a tehnologiilor medicale. Populatia mondiala creste in ultimele 3-4 decenii cu 80 de milioane de locuitori in fiecare an iar o privire rapida asupra distributiei geografice a acestei cresteri releva o realitate teribila : 97% din crestere are loc in tarile mai putin dezvoltate. Daca la aceste date le alaturam pe cele publicate recent de Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) - 925 de milioane de locuitori sufera de foame, aproape 900 de milioane nu au acces la apa potabila, avem imaginea dramatica a cresterii populatiei mondiale intr-o lume caracterizata prin imense decalaje si disparitati economice si sociale, cladita pe o anumita ordine si anumite reguli.

BUSINESS Magazin : In ce masura se leaga actuala criza mondiala de explozia demografica din ultimul secol?

V.G. : Personal, nu vad o legatura de tip cauza-efect. Criza loveste acea parte a populatiei mondiale care a avut o crestere demografica modesta in ultimele decenii si, in particular, o Europa a carei populatie nu mai creste si care se va inscrie in mai putin de doua decenii pe o panta descendenta ferma, dupa cum o arata recenta Serie 2010 a Prognozelor Diviziei de Populatie ONU. Explozia demografica a avut si are loc in tari in curs de dezvoltare, care au alimentat lumea dezvoltata cu forta de munca pe care aceasta lume nu o putea asigura prin proprie crestere demografica.

BUSINESS Magazin : In ce masura sunt resursele alimentare/energetice suficiente pentru a asigura supravietuirea a sapte miliarde de oameni si la ce tendinte va asteptati in viitor?

V.G. : Resursele alimentare si energetice ar putea asigura securitatea alimentara si nevoile de energie ale celor 7 miliarde de locuitori daca productia nu ar scadea si daca tarile dezvoltate vor accepta a diminuare a consumului propriilor locuitori, ceea ce este greu de admis ca se va intampla. In materie de energie, noi forme ale acesteia este de asteptat sa apara. Oricum am privi insa lucrurile, continuarea cresterii populatiei mondiale in ritmul actual va accentua prapastia dintre tarile dezvoltate si cele mai putin dezvoltate.

Urmărește Business Magazin

/analize/directorul-centrului-de-cercetari-demografice-daca-tarile-dezvoltate-nu-vor-renunta-la-o-parte-din-bogatie-si-confort-pretul-va-fi-greu-de-banuit-8922709
8922709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.