De la 1 aprilie, sanatatea costa si mai mult. Si nu e pacaleala

Postat la 29 martie 2010 25 afişări

1 aprilie aduce noi schimbari in viata pacientilor: fara pacaleala, bolnavii vor trebui sa dea mai multi bani pe medicamente. Nici companiile farmaceutice nu scapa de vestile proaste: au parte de preturi minime europene, suprataxa pentru orice vanzare de medicamente, iar banii pentru decontarea retetelor ar putea veni abia dupa un an de zile.

Noul contract-cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prevede, dincolo de actualizarea pretului medicamentelor la un curs valutar de 4,25 lei, fata de 4 lei, cel folosit in 2009, si modificarea pretului de referinta al compensatelor in functie de costul substantelor continute de medicament, unele dintre ele foarte scumpe. Cu alte cuvinte, va fi compensat doar cel mai ieftin produs din fiecare clasa terapeutica. "Aceasta desi, de exemplu, desi se adreseaza finalmente acelorasi afectiuni, zece produse ale unei clase terapeutice au efecte diferite", afirma ingrijorata farmacista Ioana Cacovean.

Presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania considera ca noua metoda de compensare va pune in dificultate si cadrele medicale, care nu vor mai sti daca sa recomande un medicament adresat precis afectiunii respective si pentru care pacientul ar plati sau, dimpotriva, unul ieftin, dar mai putin specific pentru o anumita boala. "Fie ca este mai scump sau mai ieftin, fiecare produs are o reactivitate individuala, iar compensarea celui cu pretul cel mai mic va introduce o confuzie generalizata in sistem", crede Cacovean, adaugand ca exista situatii cand starea pacientilor se poate agrava din astfel de cauze sau altele cand pacientul sa creada ca doctorul i-a gresit tratamentul.

Medicii sunt de parere ca, pe langa cresterea de circa 6% venita din actualizarea cursului leu-euro, masura compensarii va duce la plata din partea pacientilor a unor sume chiar si de noua ori mai mari pentru anumite afectiuni, intrucat medicamentele alta data compensate cu 50-90% vor fi platite integral. Aceasta se va intampla daca proiectul de contract-cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate va fi aprobat de Guvern.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/de-la-1-aprilie-sanatatea-costa-si-mai-mult-si-nu-e-pacaleala-5779780
5779780
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.