Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele mai iubite branduri de încălţăminte din lume. Milioane de oameni poartă astăzi pantofii săi

Autor: Andra Stroe Postat la 05 august 2021 3120 afişări

Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele mai iubite branduri de încălţăminte din lume. Milioane de oameni poartă astăzi pantofii săi

De două ori în pragul falimentului, antreprenorul Paul Van Doren, fondatorul Vans, a crezut în continuare în businessul său, iar când i s-a spus să închidă afacerea, el a hotărât să o extindă. A reuşit astfel să salveze compania, aflată astăzi în portofoliul VF, alături de alte branduri de renume.

Paul Van Doren s-a născut pe 12 iunie 1930 în Boston, Massachusetts, în familia inventatorului Johnson Van Doren şi a soţiei acestuia, Rena, care era croitoreasă. La vârsta de 14 ani el a abandonat şcoala. La vârsta de 14 ani el a abandonat şcoala, iar la insistenţele mamei lui şi-a găsit un loc de muncă. În cele din urmă, mama sa a insistat să îşi găsească un loc de muncă într-o fabrică de încălţăminte, Randy’s, loc în care viitorul antreprenor avea să înveţe bazele acestei industrii.

Pe 16 martie 1966, Paul Van Doren a pus bazele companiei Vans, alături de fratele său, James, şi de alţi doi parteneri de business, Gordon Lee şi Serge D’Elia, odată cu deschiderea primului magazin. Iniţial, portofoliul businessului consta doar în trei tipuri de încălţăminte, cu preţuri cuprinse între 2,49 şi 4,49 de dolari, iar fraţii Van Dorens mergeau uneori la târgurile locale pentru a-şi vinde produsele. La un an distanţă, ei au deschis şi o fabrică, pe 704 East Broadway, în Anaheim.

Când jumătate dintre cele zece magazine ale companiei nu au avut niciun profit, contabilul i-a sfătuit să închidă afacerea. Paul Van Doren a refuzat să îi asculte sfatul, făcând exact opusul, prin deschiderea câtorva unităţi noi. Până la sfârşitul anului 1970 compania ajunsese deja la un portofoliu de 70 de magazine în California.

Antreprenorul a condus afacerea încă şase ani, pentru ca în 1976 să îi cedeze frâiele businessului fratelui său. A revenit însă ca preşedinte în 1984, când compania a trecut printr-o nouă perioadă de declin, fiind nevoită să ceară protecţie împotriva falimentului. La patru ani distanţă, a decis să vândă businessul către McCown De Leeuw & Co, într-o tranzacţie de 75 de milioane de dolari. În 1991, an în care Vans s-a listat la Bursă, antreprenorul s-a retras definitiv din companie.

Paul Van Doren a avut cinci copii, alături de soţia sa, Char: Paul Jr., Steve, Cheryl, Taffy şi Janie. Doi dintre ei s-au alăturat companiei, Steve ca vicepreşedinte al diviziei de evenimente, iar Cheryl ca vicepreşedinte al departamentului de resurse umane.

Fondatorul a murit pe 6 mai 2021, în Fullerton, California, la vârsta de

90 de ani. Cu doar nouă zile înainte, au fost publicate memoriile sale, sub titlul „Authentic”.

În 1998 compania a deschis propriul skate park în Orange, California, pe o suprafaţă de circa 1.900 de metri pătraţi, urmat, la 12 ani distanţă, de un al doilea, inaugurat în Huntington Beach, California. În Londra există, de asemenea, un skate park numit House of Vans.

În prezent, Vans face parte, alături de nume ca Supreme, The North Face şi Timberland, din portofoliul VF, care a cumpărat-o în 2004 pentru suma de aproximativ 400 de milioane de dolari. Brandul este vândut în 97 de ţări, înregistrând venituri anuale de circa

4 miliarde de dolari, potrivit unor surse din companie citate de The New York Times. VF a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 13,8 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.