Povestea miliardarilor nevăzuţi care hrănesc milioane de români

Autor: Cristina Roşca Postat la 30 ianuarie 2013 913 afişări

Kaufland, Metro, Carrefour sau Auchan sunt nume care îşi găsesc uşor loc în conversaţiile de zi cu zi ale românilor indiferent de vârstă, ocupaţie sau statut social. Miliardarii care stau în spatele acestor businessuri de miliarde de euro şi către ale căror buzunare merg profiturile de pe piaţa locală sunt mai puţin cunoscuţi, cei mai mulţi preferând să se ţină departe de lumina reflectoarelor. Numele lor nu spune multe nici măcar oamenilor din industrie, iar poveştile lor, demne de adevărate cărţi de management şi, de ce nu, de cărţi inspiraţionale, sunt nespuse. Cine sunt miliardarii discreţi care controlează afaceri de circa cinci miliarde de euro în România?

OTTO BEISHEIM

VÂRSTĂ: 89 de ani.

AVERE (FORBES): 3,3 miliarde dolari.

SURSĂ AVERE: retail, a fondat grupul Metro A.G.

Drumul germanului Otto Beisheim către lumea miliardarilor lumii începe în 1964, când a fondat alături de familiile Schmidt-Ruthenbeck şi Haniel grupul german de comerţ Metro A.G., unul dintre cele mai mari din Europa, cu afaceri de 66,7 mld. euro anul trecut. Unul dintre miliardarii discreţi ai Germaniei şi ai lumii, Beisheim a fost puţin vizibil în reviste şi ziare, fie ele şi de specialitate.

Astfel, informaţiile legate de viaţa sa sunt limitate. După cel de-al Doilea Război Mondial - la care a luat parte înrolându-se în armata lui Hitler, potrivit unor informaţii din presa germană care nu au fost însă niciodată confirmate de miliardar - Otto Beisheim a fost director general al unei companii din domeniul electricităţii. Ulterior, a pus bazele propriului său business, grupul Metro A.G. pe care l-a şi condus din poziţia de director executiv. În timpul şefiei sale grupul german a ajuns unul dintre cele mai puternice la nivel european.

Beisheim controlează astăzi 10% din totalul acţiunilor grupului de comerţ care deţine în portofoliu lanţurile Metro Cash & Carry, Real (hipermarketuri), Media Markt şi Saturn (electrocasnice) şi Galeria Kaufhof (centre comerciale). În ultimii ani omul de afaceri a decis să vândă treptat din acţiunile deţinute în cadrul grupului de comerţ, atenţia sa orientându-se spre alte domenii.

Astăzi, miliardarul administrează Beisheim Holding Schweiz AG, care investeşte în companii de IT şi tehnologie. El mai deţine Beisheim Center, un complex de apartamente, clădiri de birouri şi două hoteluri de cinci stele (Ritz-Carlton şi Marriott) în Berlin.

Pasiunea sa pentru case nu se limitează doar în a le construi, miliardarul deţinând proprietăţi în Elveţia, Franţa (Paris) şi Germania (Rottach-Egern).

Germanul este de asemenea un cunoscut filantrop, el finanţând mai multe grădiniţe şi cluburi sportive. Tot el a finanţat în urmă cu circa 20 de ani o şcoală de management care astăzi îi poartă numele, WHU - Otto Beisheim School of Management.

ACŢIONARI METRO AG: Familiile Haniel and Schmidt-Ruthenbeck (50,01%), Otto Beisheim (9,97%), Acţiuni libere la tranzacţionare (40,02%).

METRO A.G. ÎN ROMÂNIA: 32 de magazine Metro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
miliardari,
Kaufland,
Metro,
Carrefour,
Auchan
/analize/comert/povestea-miliardarilor-nevazuti-care-hranesc-milioane-de-romani-10529623
10529623
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.