Povestea imigrantului care a dezvoltat de la zero unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine din lume. El a venit cu o invenţie care este folosită în toate ţările din lume

Autor: Andra Stroe Postat la 23 august 2021 30898 afişări

Povestea imigrantului care a dezvoltat de la zero unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine din lume. El a venit cu o invenţie care este folosită în toate ţările din lume

Dacă nu am vizitat magazinele Bloomingdale’s din Statele Unite, ne-am întâlnit, cel mai probabil, cu magazinul fraţilor Bloomingdale în sitcomul Friends, unde Rachel, una dintre protagonistele seriei, şi-a început cariera în modă. Cum a reuşit Lyman Bloomingdale, proprietarul businessului, să revoluţioneze magazinele de retail vestimentar încă din secolul XIX?

Lyman Bloomingdale s-a născut pe 11 februarie 1841 în New York, în familia imigranţilor evrei de origine germană Benjamin Bloomingdale şi Hannah Weil. Alături de fratele său, Lyman a învăţat tainele retailului în magazinul cu haine de damă al tatălui său.

El a urmat cursurile Smith’s Collegiate Institute şi a servit ca subofiţer în Kansas Volunteers, în timpul Războiului Civil. În 1871 s-a căsătorit cu Hattie Cullenberger. Pentru o vreme au locuit deasupra magazinului familiei şi au avut cinci copii: Samuel, Hiram, Irving, Corinne şi Hannah.

Pe 17 aprilie 1872, fraţii Bloomingdale au deschis, în New York, magazinul omonim, Lyman fiind proprietar unic al afacerii. La începuturile businessului cei doi au vândut o serie de colecţii europene, având ei înşişi un birou şi la Paris. De-a lungul timpului, numeroase personalităţi, inclusiv regina Elisabeta, au trecut porţile magazinului. Joseph s-a retras din companie în prima zi a anului 1896, însă Lyman avea să rămână în business până la moartea sa, pe

13 octombrie 1905.

În 1898, când Jesse W. Reno a patentat scara rulantă, Bloomingdale’s a devenit primul retailer care a inclus inovaţia în magazinele sale, Lyman Bloomingdale fiind, de altfel, principalul finanţator al inventatorului. În anii ’20, vânzările mergeau atât de bine încât compania a transformat un bloc întreg în magazin.

Antreprenorul a fost, de asemenea, director şi preşedinte al Walters Piano Company şi Arcade Realty Company, şi a deţinut funcţia de director al Vulcan Detinning Company şi Hudson Oil Company, precum şi al Consolidated National Bank. A fost, totodată, membru al Camerei de Comerţ şi al Lafayette Post.

După moartea sa, fiii antreprenorului, Hiram şi Samuel, au preluat conducerea magazinelor. În 1929 compania a fost achiziţionată de Federated Department Stores.

Un cunoscut filantrop, Lyman Bloomingdale a lăsat, prin testament, suma de 100.000 de dolari (echivalentul a 2,9 milioane de dolari în 2020) pentru acţiuni caritabile.

În 2020, Bloomingdale’s a înregistrat venituri de peste 1 miliard de dolari şi a funcţionat cu o echipă de 1.000 de angajaţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.