Cel mai scump

Postat la 24 aprilie 2007 10 afişări

Peste sapte luni, actionarii Bucuresti Turism si oficialii Radisson SAS vor inaugura cel mai mare hotel first class din Bucuresti. Desi abia se lucreaza la structura si oferta comerciala nu este gata in detaliu, oficialii Radisson stiu deja ca fostul hotel Bucuresti nu va fi numai cel mai mare "first class" din Capitala, ci si cel mai scump.

Peste sapte luni, actionarii Bucuresti Turism si oficialii Radisson SAS vor inaugura cel mai mare hotel first class din Bucuresti. Desi abia se lucreaza la structura si oferta comerciala nu este gata in detaliu, oficialii Radisson stiu deja ca fostul hotel Bucuresti nu va fi numai cel mai mare "first class" din Capitala, ci si cel mai scump.

Imi cer scuze, trebuie sa raspund la telefon, sunt singurul angajat din board-ul acestui hotel", spune Torbjorn Bodin, fost primar al orasului Stockholm si actualmente manager general al hotelului Radisson SAS din Bucuresti. A mai primit o rezervare. De aceasta data, pentru o conferinta, pe care clientul doreste sa o organizeze in prima parte a anului viitor. Managerul nu le mai numara: "sunt deja cateva sute de rezervari, pentru camere, dar si pentru salile de conferinta". Aceasta in conditiile in care hotelul se va deschide in luna noiembrie, ca hotelul first class (sau de cinci stele, dupa standardul romanesc) cel mai mare din Bucuresti, cu 424 de camere, depasind JW Marriott, care are 402 camere.


Constructia, care se va ridica pe structura fostului hotel Bucuresti de pe Calea Victoriei, este deocamdata in stadiul de santier imens, unde lucreaza de mai bine de un an cate 750 de muncitori in fiecare zi. Din structura fostului hotel a fost pastrata doar partea frontala, fatada, care a fost acoperita cu sticla si unde se vor afla camerele standard. Cele 38 de apartamente si camerele business se vor afla in aripa din spate, construita de la zero dupa ce fosta structura a fost demolata. Camerele superioare vor avea privire spre curtea interioara, unde sunt in curs de amenajare o piscina si un jacuzzi, dar si 10.000 de metri patrati de gradina japoneza. "Plantele sunt deja comandate, iar furnizorul nostru cauta acum cea mai buna combinatie pentru a le adapta climei locale", spune managerul hotelului.


Deocamdata, totul este in lucru: si piscina, si gradina, si zona de restaurante, si camerele, si fatada. Doar o camera dintre cele standard a fost mobilata, "de proba", pentru a arata furnizorilor care vor sa depuna oferte pentru mobilier ce tipare doreste cel ce a gandit designul hotelului - israelianul Buki Zuker, specializat in design interior de hoteluri. Acesta a ales o combinatie de lemn masiv, maro, visiniu si crem, geamuri mate si oglinzi mari, dar si facilitati pentru "5 o’clock tea".


"Inainte sa vin la Bucuresti am condus un hotel in Zagreb (The Regent Esplanade Zagreb, hotel de lux - n.red.), o cladire foarte veche si frumoasa, ca o doamna eleganta a orasului. Spre deosebire de acel hotel, acesta va fi o masina eficienta, unde totul va merge perfect", spune Torbjorn Bodin. Din totalul veniturilor, managerul considera ca 45% va fi atras de sectorul food & beverage (restaurante, baruri, conferinte), iar restul de sectorul de cazare. "Cred ca vom avea o pozitie foarte buna pe sectorul de conferinte, atat datorita pozitiei centrale a hotelului, cat si datorita ofertei mari", spune Bodin.


Radisson SAS Bucuresti va avea un ballroom de sase metri inaltime unde vor incapea 600 de persoane la o receptie si 11 sali mai mici, de dimensiuni diferite, pentru diverse evenimente. Hotelul din Bucuresti este cel mai mare pe care Bodin il conduce de cand a plecat din Suedia, unde, in perioada 1998-2000, a fost manager general pentru cinci hoteluri Radisson SAS si, intre timp, a fost si primar al capitalei suedeze. Bodin a venit la Bucuresti din noiembrie 2006, cu exact un an inainte ca hotelul pe care il conduce sa fie inaugurat.


Din experienta, Torbjorn Bodin sustine ca hotelul ar urma sa mearga bine din prima zi: "Faptul ca primim deja rezervari predominant din sistemul de rezervari al Radisson imi spune ca sunt oameni care vor veni la Bucuresti pentru ca aici este Radisson si ei sunt clienti clasici ai retelei". Bodin accepta insa ca deocamdata va trebui sa se multumeasca cu un grad de ocupare similar cu al celorlalte hoteluri de cinci stele din oras (pana in 70%): "Asta se intampla deoarece Bucurestiul nu este vazut ca o destinatie turistica, iar week-end-urile si verile cu gradul mic de ocupare duc la o rata anuala mai mica".


Tot din experienta, Bodin estimeaza ca aproximativ 25% din rezervari vor veni din sistem. "Pentru restul de 75% se va ocupa a doua persoana numita deja de Radisson in board, directorul de vanzari Gabriela Didetova, care inca nu si-a luat functia in primire", spune Bodin. Celelalte pozitii din board sunt inca libere si Bodin isi cauta colegi: "Am primit deja multe solicitari si sper ca in curand sa ii pot anunta pe colegii care vor fi food & beverage manager, marketing manager sau CFO", spune Bodin.


Cat despre restul angajatilor, care trebuie sa ajunga la 400 - dintre care 200 vor lucra in food & beverage, 150 de cameriste, iar ceilalti in diverse alte posturi - Bodin crede ca ii va gasi cu siguranta. "Am deja 400 de cereri, cele mai multe venite de la persoane care lucreaza in afara tarii, in hoteluri, restaurante sau pe vase de croaziera, si vor sa se intoarca in tara." Bodin considera ca aceste candidaturi se datoreaza faptului ca salariile la hotelurile din Romania nu mai sunt atat de diferite fata de cele din strainatate.


Aparitia pe piata a hotelului Radisson va duce piata de cinci stele din Bucuresti de la 1.880 de camere la 2.300 de camere, la sfarsitul acestui an. Astfel, hotelul de pe Calea Victoriei va duce piata de cinci stele la aproape o treime din intreaga piata hoteliera (practic, din 8.000 de camere, 2.300 vor fi de cinci stele).


Aceasta inseamna ca gradele de ocupare si marjele de profit obtinute de actualele hoteluri de cinci stele din oras - Athénée Palace Hilton (272 de camere), JW Marriott (402 camere), Crowne Plaza (164 de camere), Howard Johnson (285 de camere) si Intercontinental (390 de camere) - se vor mai dilua putin, dupa cum prognozau inca de anul trecut managerii acestor hoteluri, aflate toate in contracte de management cu grupurile care le-au dat nume. Pe langa faptul ca estimarile hotelierilor vorbeau cu un an in urma despre o scadere cu 2-3 cifre a gradului de ocupare (in medie de 67% pentru hotelurile de cinci stele) si de o crestere mica a veniturilor odata cu deschiderea unor noi hoteluri, aparitia unor noi camere de cinci stele este privita si ca un inceput de maturizare a pietei.


Practic, piata hoteliera este considerata matura atunci cand gradul de ocupare anual nu trece de 100% (mai precis, cand nu raman clienti in asteptare in perioadele aglomerate), dar nici nu este mai mic de 75%-80. Acest echilibru se poate obtine atunci cand hotelul nu traieste exclusiv din turism de business, adica asa cum se intampla acum in Bucuresti.


Managerul Radisson SAS este insa optimist: "Sunt clienti destui si pentru Radisson, si pentru ceilalti hotelieri, de aceea eu vad hotelurile de cinci stele ca pe niste colegi", spune Bodin, recunoscand ca principalii concurenti sunt hotelurile Hilton si JW Marriott. Totusi, managerul de la Radisson sustine ca s-a imprietenit cu omologii lui de la aceste hoteluri si chiar ca a negociat cu ei oferte comune. "Hotelul Hilton este chiar peste strada si impreuna putem atrage grupuri foarte mari, chiar de 500 de persoane, care sa stea in locuri foarte apropiate si la confort similar", spune Torbjorn Bodin.


Cu toate acestea, Bodin spune ca va tine steagul Radisson SAS cat poate de sus: "Este adevarat ca avem aceeasi clasificare cu celelalte hoteluri de cinci stele din oras, dar vom cere cel mai mare pret pentru o camera. Vom fi cel mai scump hotel din Bucuresti si cred ca ne putem permite asta".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Analize
/analize/cel-mai-scump-2512644
2512644
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.