Ai o întrebare? Avocatul îţi răspunde! Cât durează înfiinţarea unei societăţi

Postat la 28 ianuarie 2013 2288 afişări

Anunţul guvernului privind înregistrarea unei firme în numai trei zile lucrătoare a stârnit interesul întreprinzătorilor debutanţi care doresc să se lanseze în afaceri. Însă experţii în domeniul legal avertizează publicul că întrebarea 'Cât durează înfiinţarea unei societăţi?' este mult mai complicată. Chiar dacă dosarul depus la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului se verifică şi se soluţionează în câteva zile, obţinerea documentelor necesare pentru înmatricularea unei firme necesită mai mult timp.

Asistenţa juridică oferită de numeroase cabinete de avocatură cu o vastă experienţă în întocmirea dosarelor de înregistrare pentru firme este un mare ajutor. Însă unii antreprenori doresc să economisească suma plătită pentru onorariul experţilor juridici. În acest caz, fondatorii societăţii vor fi nevoiţi să obţină următoarele documente oficiale depuse în dosarul de înmatriculare personal:

 copie de pe actul de de identitate/paşaport al asociaţilor plus două copii xerox;

 copie de pe actul de identitate/paşaport al administratorului plus două copii xerox;

 dovadă pentru rezervarea denumirii şi a emblemei societăţii;

 copie de pe Actul de Spaţiu (contract de închiriere, comodat etc.), o copie de pe actul de identitate al proprietarului;

 acordul asociaţiei de locatari/proprietari şi al vecinilor;

 dovada pentru depunerea capitalului social la o bancă;

 declaratia pe propria raspundere a asociatilor si a administratorului care confirma faptul ca persoanele respective pot detine functia de asociat/administrator in cadrul societatii respective si nu au antecedente penale (acte autentificate de un notar public);

 Actul Constitutiv al firmei care va contine: denumirea firmei, informatii privind sediul social, datele personale ale asociatilor si ale administratorului, durata societatii etc. (document autentificat de un notar public). In linkul urmator gasiti informatii utile despre ce trebuie sa contina actul constitutiv: http://www.avocat-firme.info/ce-trebuie-sa-cuprinda-actul-constitutiv-al-unui-s-r-l.html

In anumite situatii se vor solicita si alte documente importante pentru a garanta desfasurarea legala a activitatii economice in cadrul firmei respective. In majoritatea cazurilor incheierea Actului de Spatiu respectiv obtinerea acordului vecinilor si ai asociatie de locatari necesita cel mai mult timp. Specialistii in domeniul legal ofera asistenta juridica persoanelor care doresc sa evite neplacerile generate de obtinerea aprobarii vecinilor din cladirea cu locuinte unde se va afla sediul social al firmei precum si de statul la rand.

Adunarea documentelor necesare pentru inregistrarea societatii va lua cel putin trei zile. Aceasta procedura este urmata de depunerea dosarului de inmatriculare la Oficiul National al Registrului Comertului. Potrivit statisticilor un judecator-delegat din cadrul O.N.R.C. va pronunta decizia de aprobare sau respingere a inregistrarii societatii in 3 zile lucratoare.

Fondatorii intreprinderii vor putea ridica certificatele constatatoare care tin locul autorizatiilor ( in cazul in care firma nu desfasoara o activitate care sa aiba un impact negativ asupra mediului) respectiv certificatul de inregistrare al societatii de la sediul oficiului Registrului Comertului.

Chiar daca de la momentul obtinerii certificatelor de inregistrare, societatea poate sa isi inceapa activitatea, asociatii sunt obligati sa obtina mai multe detalii importante pentru a asigura calitatea legala a activitatii economice precum: stampilele, facturile, chitantele si alte avize si autorizatii.

Potrivit specialistilor stampilele si facturile personalizate se pot obtine in cateva zile.

Intreprinzatorii vor mai avea nevoie de cateva zile sau saptamani pentru a finaliza toate operatiunile legale pentru a evita neplacerile generate de controalele facute de organele de inspectie fiscala.

Alte informatii suplimentare:

- Care sunt costurile de infiintare a firmei?

- Care sunt avantajele infiintarii unui SRL-D?

- Cum pot infiinta o firma daca nu am sediu social?

Aflati pe www.avocat-firme.info


Acest articol v-a fost oferit de Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina

Web:http://www.avocat-firme.info

Tel: 0722 236 175

Email:office@avocat-firme.info

Urmărește Business Magazin

/analize/ai-o-intrebare-avocatul-iti-raspunde-cat-dureaza-infiintarea-unei-societati-10525562
10525562
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.