Cum a ajuns vinul românesc pe rafturile din magazine din ţări precum SUA, Spania sau China şi cine este omul care vrea să îl ducă şi mai sus

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 26 mai 2021 532 afişări

Feteasca Neagră a Domeniilor Tohani a câştigat deja popularitate în ţări precum SUA, Spania şi China, însă CEO-ul Virgil Mândru îşi propune ca soiul să obţină propriul său loc pe piaţa internaţională a vinurilor, la egalitate cu Bordeaux, Toscana şi Napa.

Tohaniul e un loc special, sunt mulţi cei care au ajuns să iubească dealurile astea acoperite cu vii. Când am ajuns aici, acum mai bine de 20 de ani, mă gândeam la Tohani ca la o afacere. În câteva luni eram mai tohănean decât localnicii. Mă simt de-al locului, trăiesc aici şi iubesc natura, viile şi vinul. Aşa că alegerea, deşi iniţial a fost făcută pe baze raţionale, a încetat de mult să mai fie altceva decât modul meu de viaţă, dorinţa de a perfecţiona şi promova soiuri autohtone”, spune Virgil Mândru, proprietarul Tohani România.

Anul trecut, producătorul de vinuri a suferit un declin de 50% pe segmentul HoReCa, sectorul reprezentând o jumătate din cifra de afaceri a companiei. Vinul s-a mai vândut doar în mică măsură în restaurante şi baruri, însă – la polul opus – au crescut vânzările de vin premium în IKA (retailerul mare), în mod special Feteasca Neagră, care a ajuns în 2020 la un milion de sticle produse, 75% din totalul de vin roşu vândut de Tohani. Astfel, 2021 ar putea poziţiona producătorul de vinuri peste rezultatele din 2019, ceea ce ar scoate în evidenţă o redresare cât se poate de puternică.

Tohani România are în prezent circa 250 de angajaţi, cei mai mulţi fiind cei care lucrează în vie şi în producţie. De altfel, la Tohani – în zona viticolă Dealu Mare – se află majoritatea oamenilor prezenţi în companie, inclusiv birourile administrative. Între timp, Bucureştiul găzduieşte departamentele de vânzări şi marketing.

Anul acesta, firma va continua să se concentreze pe promovarea soiului Fetească Neagră, având în vedere creşterea masivă din 2020. Soiul reuşeşte, aşadar, să diferenţieze şi să poziţioneze Tohani în piaţa locală, însă compania crede că poate realiza acelaşi lucru şi pe plan internaţional, făcând din Feteasca Neagră unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate soiuri din lume.


Virgil Mândru, proprietar Tohani România:„Cred că am mai spus-o şi o repet: noi, cei din industria vinului, suntem nişte optimişti incurabili. Când vezi că via îşi urmează ciclul firesc de creştere şi că, dacă o îngrijeşti cum trebuie, ea continuă să înverzească, să rodească, nu te mai uiţi la impactul pandemiei cu aşa de mare îngrijorare.”


„Cum vrem ca anul acesta să depăşim rezultatele din 2019, ne-am pregătit o strategie despre care credem că va da roade. Cred că am mai spus-o şi o repet: noi, cei din industria vinului, suntem nişte optimişti incurabili. Când vezi că via îşi urmează ciclul firesc de creştere şi că, dacă o îngrijeşti cum trebuie, ea continuă să înverzească, să rodească, nu te mai uiţi la impactul pandemiei cu aşa de mare îngrijorare. În plus, deşi sectorul HoReCa a fost foarte afectat, am reuşit să ne reorientăm destul de rapid către consumatorul final. L-am întâlnit în online, l-am găsit acasă, i-am livrat chiar noi vinurile dorite. Pe termen lung, credem că este o abordare câştigătoare”, a declarat CEO-ul Tohani.

Ultimul an şi jumătate a creat una dintre cele mai provocatoare perioade pentru industria vinului, atât la nivel de business, cât şi la nivel personal. Totuşi, Virgil Mândru este de părere că aspectele pozitive ale unei astfel de perioade constau în faptul că a fost obligat să găsească soluţii, resurse, să gândească diferit şi să continue să înveţe. În acest sens, producătorul de vinuri şi-a reorientat strategia din mers şi a ţinut aproape echipele, reacţionând imediat la noua realitate impusă de coronavirus.

Dacă înainte de pandemie, structura businessului Tohani era de 50% HoReCa şi 50% retail, domeniul viticol s-ar îndrepta uşor către o împărţire de 70% retail şi 30% HoReCa, de vreme ce nivelul de incertitudine din restaurante şi hoteluri continuă să persiste.

„Sperăm ca încă din acest an să revenim la rezultatele din 2019. Mizăm pe online, pe contactul direct cu consumatorul şi pe promovarea valorilor noastre locale, autentice. În acest sens, în acest an lansăm un proiect de turism viticol – un complex aflat chiar lângă cramă, în mijlocul viilor, cu 20 de camere, restaurant, terasă în vie. Este un loc foarte frumos, unde vizitatorii pot descoperi atât terasele spectaculoase din Dealu Mare, cât şi vinurile noastre”, susţine Virgil Mândru.

Astfel, compania a continuat să mizeze pe turismul viticol, investind aproximativ 5 milioane de euro într-un complex ce poate găzdui 40-50 de turişti, care au la dispoziţie tururi de cramă, pot accesa beciul cramei şi pot vedea de unde şi cum se creează vinurile Tohani.

Aşa cum oamenii asociază vinul cu Toscana, Bordeaux şi Burgundia – din lumea veche, sau Napa şi Sonoma din California – din lumea noua, Virgil Mândru crede că este posibil să pună pe harta vinului şi Tohaniul, numit „acasă la Feteasca Neagră” de membrii companiei.

„Vrem să aducem oamenii cât mai aproape de noi, pentru că vinul înseamnă mult mai mult decât ceea ce ajungi să vezi la raft. Fiecare sticlă are în spate ani de muncă, de procese şi etape. Acestea sunt lucrurile care te fac să apreciezi un vin la adevărata lui valoare”, a declarat proprietarul Tohani pentru Business MAGAZIN.

Feteasca Neagră a companiei a ajuns până în SUA, China, Marea Britanie, Spania, Italia şi, mai recent, în Brazilia şi Thailanda. Vinul de gamă produs din acest soi, Apogeum, creat într-o perioadă de peste 15 ani de Virgil Mândru, a câştigat multiple medalii internaţionale, fiind cotat în top 1% cele mai bune vinuri la nivel global.

De regulă, producţia pentru Apogeum Fetească Neagră este de 5-6 tone/hectar, recoltarea fiind efectuată manual. Vinul este obţinut într-o cramă cu acelaşi nume, dotată cu amorfe din argilă şi sisteme de selecţie a strugurilor, beneficiind de drojdii naturale specifice arealului Dealu Mare, remontaje manuale ale musturilor, fermentare-macerare lentă, de lungă durată. Într-un final, se obţin aromele caracteristice de prună uscată, magiun, fructe de pădure şi coacăze negre.

După aproximativ 15-20 de zile, odată încheiată fermentaţia alcoolică, amorfele sunt pregătite pentru fermentaţia malolactică, proces în urma căruia vinul începe să reveleze propriile-i caracteristici. Spre final, vinul obţinut este introdus gravitaţional în butoaie noi, din stejar francez. În perioada de 24 de luni, cât timp tânăra Fetească Neagră se odihneşte în baric, la care se adaugă cele 12 luni în care stă în sticlă, îi conferă note de elegantă maturitate.

„Este soiul care demonstrează în fiecare an că visul nostru de a pune România pe harta internaţională a vinului poate fi îndeplinit şi, cu paşi mici dar siguri, an de an tot mai mulţi oameni descoperă Feteasca Neagră din Tohani. Tot mai mulţi turişti iubitori de vin se vor îndrepta către Tohani pentru a descoperi experienţe enologice, istorie şi vin excepţional.”

Ultima perioadă a venit treptat cu o serie de schimbări în rândurile consumatorilor. În cazul Tohani, vinurile premium au înregistrat creşteri pe toate canalele. De exemplu, în online, în topul vânzărilor se regăsesc vinuri precum Siel, Wine Chocolate, Valahorum Fetească Neagră sau Moşia de la Tohani Fetească Neagră. Consumatorul român este deja mult mai educat, mai rafinat şi alege să consume vinul ca pe o experienţă, ceea ce nu poate decât să îi încurajeze pe producători.

Virgil Mândru a debutat în industria vinului pe când avea 24 de ani. Pasiunea nu l-a părăsit niciodată, fapt ce l-a determinat să îşi investească toate resursele, indiferent că luăm în calcul ideile, timpul sau ambiţia. Primul său business – compania Edelweiss – a apărut în 1992.

„Probabil încă sunt oameni care îşi aduc aminte de acest spumant, care a avut o evoluţie spectaculoasă în anii '90. Vorbim de o piaţă virgină, de consumatori care abia aşteptau să găsească şi să încerce produse noi. Era o perioadă în care se formau gusturi şi flerul era esenţial pentru a construi un produs de succes. Şi am reuşit: într-un timp destul de scurt, am ridicat spumantul Edelweiss la o cotă de piaţă de 40%, ceea ce era o mare performanţă a momentului pentru o companie şi foarte tânără, şi românească”, povesteşte CEO-ul Tohani.

Edelweiss a fost proiectul care l-a lansat, aşadar, pe Virgil Mândru în afacerile cu vin. În 1999, când a preluat domeniile Tohani, antreprenorul era în mare măsură pregătit, ultimele două decenii fiind marcate clar de pasiunea pentru Feteasca Neagră, soi pentru care compania a investit până acum 6 milioane de euro.

„Am crescut şi m-am maturizat in businessul de vin alături de piaţă, am rămas aproape pentru a simţi cum se schimbă percepţiile, cum se rafinează gusturile, cum oamenii încep să recunoască, uşor-uşor, diferenţele în calitate. Iar ceea ce mă caracterizează cel mai mult este faptul că iubesc via. În fiecare dimineaţă petrec o oră în vie, după care ajung la birou.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.