Agricultura - 2009, anul nefericirii

Postat la 22 decembrie 2009 88 afişări

2009 a fost unul dintre cei mai nefericiti ani pentru agricultura: conditiile meteo nefavorabile si scaderile de pret la grane s-au dovedit catastrofale pentru agricultori.

Productia nationala de grau s-a ridicat anul acesta la 5,2 milioane de tone, cu 30% sub nivelul productiei de anul trecut, conform cifrelor oficiale. Agricultorii contesta insa cifrele Ministerului Agriculturii si sustin ca productia de grau a fost mai mica, sub 3,5 milioane de tone. In plus, pretul de vanzare al tonei de grau a scazut de la 150 de euro anul trecut la 100 de euro. "Nu au fost mai mult de 3,5 milioane de tone de grau, restul pana la 5,2 milioane de tone este grau furajer, care nu poate fi folosit in panificatie", a declarat Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, care exploateaza 25.000 de hectare.

Productia nationala de porumb este estimata de Ministerul Agriculturii in acest la 7,5 milioane de tone, un nivel asemanator celui raportat in 2008, situatie care se regaseste si in cazul recoltelor de rapita si orz. Productii mai mici cu 15% fata de anul trecut s-au inregistrat la rapita. "Cel mai mare pericol pentru agricultura ramane neexploatarea pamantului arabil de care dispunem", a mai adaugat Anghel. Circa 3 milioane de hectare de teren agricol nu sunt cultivate, suprafete ce au atras atentia investitorilor straini.

Intre timp, Romania importa mai mult de jumatate din produsele alimentare, iar agricultura si-a redus contributia la PIB la jumatate, atingand in 2009 doar 3,2%, potrivit actualului ministru al agriculturii, Ilie Sarbu.

Cititi si:

Politica: Sub semnul alegerilor

Macroeconomie: Anul recesiunii

Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Consultanta: Anul paradoxurilor

Companiile energetice au pierdut din greutate

Petrol si carburanti: Minus 20%

Industrie: Fara cerere

Farma: Anul surprizelor neplacute

Industria alimentara: Consum redus

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Resurse umane: Anul concedierilor

Telecom: Un pic mai bine

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura,
grau,
productie
/analize/agricultura/agricultura-2009-anul-nefericirii-5198187
5198187
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.