Zona euro: nu ne grăbim să desfacem şampania

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 septembrie 2013 127 afişări

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a încercat să se arate "foarte, foarte prudent" în privinţa veştilor privind redresarea economică a zonei euro, afirmând că "riscurile geopolitice care ar putea veni din partea situaţiei din Siria" îl împiedică să împărtăşească entuziasmul unor economişti şi lideri politici.

Zona euro: nu ne grăbim să desfacem şampania

Banca a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5% şi a revizuit previziunea de creştere economică pentru 2014, de la 1,1% la 1%.

Analiştii au comentat reticenţa lui Draghi de a se arăta optimist prin intenţia acestuia de a nu încuraja o creştere a dobânzilor de pe piaţă care ar putea face creditele încă şi mai puţin accesibile pentru ţările cu probleme din sudul zonei euro. Acţiunile europene au crescut la burse, reflectând faptul că piaţa a interpretat discursul lui Draghi drept o previziune că BCE va ţine în continuare dobânzile la niveluri scăzute.

Economia zonei euro a crescut cu 0,3% în al doilea trimestru faţă de trimestrul precedent, susţinută de majorarea exporturilor şi a consumului, deşi a scăzut cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în termeni ajustaţi sezonier.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/zona-euro-nu-ne-grabim-sa-desfacem-sampania-11300434
11300434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.