Zelenski denunţă atrocităţile atribuite Rusiei, critică pasivitatea Consiliului de Securitate

Autor: Mihai Draghici Postat la 05 aprilie 2022 33 afişări

Zelenski denunţă atrocităţile atribuite Rusiei, critică pasivitatea Consiliului de Securitate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat vehement, în discursul prin videoconferinţă rostit marţi în Consiliul de Securitate ONU, atrocităţile pe care le atribuie armatei ruse produse în localitatea Bucha, la periferia Kievului, şi a criticat atitudinea pasivă a Naţiunilor Unite.

"Trupele ruse au omorât deliberat pe oricine îşi făcea datoria faţă de ţara noastră. Au împuşcat şi au ucis femei în faţa caselor (...), au omorât familii întregi, adulţi şi copii, şi au încercat să ardă cadavrele. (...) În Bucha au fost ucişi oameni doar de plăcere. Aceste acţiuni nu sunt diferite de cele ale teroriştilor", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Volodimir Zelenski a criticat şi pasivitatea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. "Unde este securitatea pe care ar trebui să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu este acolo, deşi există Consiliul de Securitate. Unde este pacea? Unde sunt acele garanţii pe care trebuie să le ofere Naţiunile Unite? Trebuie să fie inevitabilă tragerea la răspundere a Rusiei", a subliniat preşedintele Ucrainei, condamnând vehement "crimele de război" şi "actele de exterminare etnică" ale forţelor militare ruse.

Administraţia de la Moscova a negat implicarea în atrocităţile de la Bucha şi a cerut propria anchetă în acest caz.

"Aş vrea să vă reamintesc de Articolul 1 din Capitolul 1 al Cartei ONU. Care este scopul organizaţiei noastre? Este garantarea păcii. Iar acum Carta ONU a fost încălcată în mod clar, începând cu Articolul 1. Care mai este sensul celorlalte articole?!", a continuat Volodimir Zelenski, cerând judecarea în instanţe internaţionale speciale a militarilor ruşi şi a celor care le-au dat "ordine criminale". De asemenea, Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă, conform cotidianului Le Monde, că a trimis forţat "sute de mii de ucraineni" pe teritoriul Rusiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
rusia,
onu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.