XTB: Cum se pot proteja investitorii de scăderea Bitcoin

Autor: Dorin Oancea Postat la 26 ianuarie 2021 37 afişări

Într-un context de volatilitate foarte ridicată a preţului Bitcoin, investitorii se pot proteja în faţa unor fluctuaţii mari de preţ care ar putea conduce la pierderi financiare semnificative, cea mai eficientă metodă de protejare a portofoliului fiind hedgingul, arată o analiză a XTB România.

XTB: Cum se pot proteja investitorii de scăderea Bitcoin

Criptomoneda a ajuns să coste într-un an cât un apartament (de la un minim de 4.000 dolari în martie 2020 la un maxim de 42.000 dolari în ianuarie 2021, deci o creştere de peste 10 ori), urmând ca apoi, în doar câteva zile, să scadă cu aproape 30%, înapoi spre 30.000 dolari. Cea mai eficientă metodă de protejare a portofoliului este hedgingul, care îi ajută pe investitori să îşi “îngheţe” temporar tranzacţiile deja existente pentru a se feri de fluctuaţiile nedorite ale pieţei.

„Regula nr. 1 a legendarului investitor Warren Buffett este „nu pierde niciodată bani”, iar regula nr. 2 spune „nu uita niciodată de regula nr. 1”. Investitorii pe termen lung, de succes, ştiu că protejarea capitalului lor reprezintă un aspect mult mai important decât înmulţirea acestuia. De aceea, o modalitate foarte bună de a limita riscul de pierdere este reprezentată de operaţiunile de hedging, strategie de investiţii care vizează limitarea impactului negativ al schimbării preţurilor, de exemplu, la Bitcoin sau acţiuni, prin deschiderea unei poziţii opuse, de vânzare în lipsă, pe instrumente derivate. Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiţii, hedging-ul nu presupune obţinerea de profit, ci limitarea pierderilor. Poate părea complicat, dar, în realitate, această tehnică este foarte populară printre investitori, fiind uşor de implementat”, explică Irina Cristescu, General Manager XTB România.

Dacă un investitor deţine în portofoliu bitcoin achiziţionat la un preţ în scădere şi doreşte să se protejeze până trece trendul descendent, atunci, poate apela la mecanismul de Short Selling şi poate vinde în lipsă, prin intermediul unui CFD o cantitate egală cu cea deţinută. Astfel, ajunge să deţină simultan atât o poziţie de cumpărare, cât şi o poziţie de vânzare pentru aceeaşi acţiune, îngheţând rezultatul acesteia. Indiferent în ce direcţie se va mişca preţul, cât pierde pe una câştigă pe cealaltă şi invers. Deci, practic, fluctuaţiile pieţei nu mai afectează rezultatul portofoliului pe perioada în care cele două poziţii opuse sunt deschise simultan.

Există, aşadar, situaţii în care CFD-urile pot reprezenta o categorie de instrumente financiare utilă pentru a reduce riscul într-o situaţie de piaţă incertă. Instrumentele de tip CFD deţin un avantaj faţă de alte instrumente derivate, deoarece sunt mai accesibile şi oferă un grad mai mare de flexibilitate în ceea ce priveşte dimensiunea poziţiei. Mai mult, un alt avantaj al CFD-urilor îl reprezintă numărul instrumentelor suport. O astfel de varietate le permite investitorilor să realizeze operaţiuni de hedging nu doar în cazul investiţiilor în criptomonede sau acţiuni, ci şi în cazul unor portofolii mai complexe.

XTB recomandă investitorilor principiile de management al riscului: să nu ia decizii de tranzacţionare nedocumentate sau aleatoare, să gestioneze cu precauţie expunerile, să nu blocheze sume mari în tranzacţii, să lase în portofoliu loc pentru mişcările pieţelor, să nu investească decât sume de care se pot dispensa şi să analizeze foarte bine riscurile pe care doresc să şi le asume întrucât, la fel cum oportunităţile de câştig sunt foarte mari, şi riscurile de pierdere parţială sau totală a investiţiei iniţiale sunt proporţionale, să aplice cu rigurozitate regulile de management al riscului şi limitare a pierderii: să urmărească nivelurile de suport, rezistenţă, să seteze ordine Stop Loss şi Take Profit, să disperseze riscul portofoliului între mai multe tipuri de instrumente financiare (instrumente cu deţinere, fără deţinere, acţiuni, etf-uri, cfd-uri, criptomonede), active şi industrii diferite (mărfuri, perechi valutare, indici, acţiuni), zone geografice, orizont temporal (investiţii pe termen scurt/lung), etc, să nu ezite să apeleze la strategii de protejare a portofoliului, precum cea de hedging exemplificată mai sus şi să stea deoparte până trece perioada critică şi să adopte mai degrabă statutul de spectator, în cazul în care simt că nu au suficient autocontrol în aplicarea regulilor menţionate anterior.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bitcoin,
investiţii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.