LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Warren Buffett a acumulat acţiuni Exxon Mobil în valoare de 3,7 miliarde de dolari

Autor: Vlad Popescu Postat la 15 noiembrie 2013 46 afişări

Grupul Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul american Warren Buffett, a anunţat preluarea unei participaţii de aproape 1% din acţiunile Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră listată din lume, pachet cu o valoare de piaţă de 3,7 miliarde de dolari.

Berkshire deţinea la 30 septembrie 40,1 milioane de acţiuni Exxon, a anunţat joi seară grupul, transmite Bloomberg.

Acţiunile Exxon au crescut cu 0,9% pe bursa de la New York după apariţia informaţiilor, la 94,07 dolari pe unitate. Exxon a închis joi în urcare cu 0,7%, la 93,22 dolari pe acţiune, având o capitalizare de piaţă de 407,28 miliarde de dolari. De la începutul acestui an, titlurile companiei petroliere s-au apreciat cu 7,7%, faţă de o creştere de 26% a indicelui Standard & Poor's 500.

Aproximativ trei sferturi din acţiunile deţinute de Buffett la Exxon au fost cumpărate în trimestrul al doilea din acest an.

Berkshire a solicitat în luna august autorităţilor americane amânarea unui raport privind schimbările din portofoliul de acţiuni în trimestrul al doilea, pentru a evita ca strategia lui Buffett să fie copiată de alţi investitori.

Buffett consideră că acţiunile Exxon traversează o perioadă de evoluţie slabă, fiind subevaluate şi "ignorate" de alţi investitori, potrivit analiştilor.

Exxon este unul dintre cei mai eficienţi exploratori de zăcăminte de petrol la nivel mondial. Descoperirile de anul trecut au costat compania în medie 19,27 dolari pe baril, faţă de 21,48 dolari pe baril în cazul Chevron sau 22,66 dolari pe baril la BP.

Compania a înregistrat în trimestrul al treilea din acest an un profit net de 7,8 miliarde de dolari, în scădere cu 18% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut.

Buffett a înregistrat în 2007 un profit uriaş prin vânzarea unei participaţii la gupul PetroChina, preluată în 2003 pentru 488 milioane de dolari. Acţiunile PetroChina au crecut de opt ori în acea perioadă.

Pe de altă parte, în 2009, Berkshire a înregistrat cea mai mare pierdere din ultimii 20 de ani, după deprecierea acţiunilor producătorului american de petrol ConocoPhilips. Buffett a declarat ulterior că a fost o greşeală majoră să investească la această companie într-o perioadă când preţurile petrolului erau la un nivel record.

Buffett mai deţine participaţii semnificative la Coca-Cola, IBM, Wells Fargo şi American Express.

Grupul Berkshire controlează peste 80 de companii cu activităţi diverse, de la asigurări şi producţia de bunuri de consum la transport feroviar de marfă şi furnizare de energie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BUFFETT,
EXXON,
/actualitate/warren-buffett-a-acumulat-actiuni-exxon-mobil-in-valoare-de-3-7-miliarde-de-dolari-11687959
11687959
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.