Wall Street a încheiat în scădere puternică miercuri, după cea mai ”sângeroasă” zi pe bursă din 2020 încoace. Retailerul Target a pierdut aproximativ un sfert din valoare din cauza temerilor legate de inflaţie şi de creşterile de preţuri

Autor: Ştefan Stan Postat la 19 mai 2022 30 afişări

Wall Street a încheiat în scădere puternică miercuri, după cea mai ”sângeroasă” zi pe bursă din 2020 încoace. Retailerul Target a pierdut aproximativ un sfert din valoare din cauza temerilor legate de inflaţie şi de creşterile de preţuri

Wall Street a încheiat în scădere puternică miercuri, Target pierzând aproximativ un sfert din valoarea sa bursieră şi evidenţiind îngrijorările legate de economia americană, după ce retailerul a devenit cea mai recentă victimă a creşterii preţurilor, scrie Reuters. 

A fost cea mai mare pierdere pe o zi pentru S&P 500 din iunie 2020.

Profitul din primul trimestru al Target a scăzut la jumătate, iar compania a avertizat că marjele vor fi afectate şi mai mult de creşterea costurilor cu combustibilul şi transportul de marfă. Acţiunile sale au scăzut cu peste 25% în cea mai proastă şedinţă de la prăbuşirea din Lunea Neagră din 19 octombrie 1987. citeste mai mult

Rezultatele retailerului vin la o zi după ce rivalul Walmart şi-a redus prognoza de profit. citiţi mai departe

"Credem că impactul în curs de dezvoltare asupra cheltuielilor de retail, în condiţiile în care inflaţia depăşeşte salariile pentru o perioadă chiar mai lungă decât s-ar fi aşteptat oamenii, este un factor principal care a cauzat scăderea pieţei de astăzi", a declarat Paul Christopher, şeful departamentului de strategie de piaţă globală de la Wells Fargo Investment Institute. "Comercianţii cu amănuntul încep să dezvăluie impactul erodării puterii de cumpărare a consumatorilor."

Acţiunile de creştere megacap sensibile la rata dobânzii s-au adăugat la recentele scăderi şi au tras S&P 500 şi Nasdaq în jos. Tesla, Nvidia, Amazon, Apple şi Microsoft au scăzut puternic.

"În acest moment anume, dezavantajele depăşesc avantajele pentru acţiunile de creştere, iar piaţa încearcă să decidă cât de rău va fi", a declarat Liz Young, şefa strategiei de investiţii la SoFi. "Piaţa se teme de următoarele şase luni. S-ar putea să aflăm că nu este nevoie să fie atât de temătoare, iar pieţele au tendinţa de a reacţiona exagerat la scădere."

Toţi cei 11 indici sectoriali din S&P 500 au scăzut, iar indicii de consum discreţionar şi de consum de bază au fost cei care au condus scăderea.

Inflaţia în creştere, conflictul din Ucraina, blocajele prelungite ale lanţului de aprovizionare, blocajele legate de o pandemie în China şi înăsprirea politicii monetare de către băncile centrale au cântărit recent asupra pieţelor financiare, alimentând îngrijorările legate de o încetinire a economiei mondiale.

Institutul de investiţii Wells Fargo a declarat miercuri că se aşteaptă la o recesiune uşoară în SUA la sfârşitul anului 2022 şi începutul anului 2023. citeste mai departe

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a promis marţi că banca centrală a SUA va majora ratele atât de mult cât va fi necesar pentru a ucide o creştere bruscă a inflaţiei, despre care a spus că ameninţă bazele economiei. citiţi mai departe

Traderii estimează creşteri ale dobânzilor cu 50 de puncte de bază de către Fed în iunie şi iulie.

Potrivit datelor preliminare, S&P 500 a pierdut 163,59 puncte, sau 4,00%, pentru a încheia la 3.925,18 puncte, în timp ce Nasdaq Composite (.IXIC) a pierdut 561,50 puncte, sau 4,69%, la 11.423,03. Indicele Dow Jones Industrial Average (.DJI) a scăzut cu 1.148,11 puncte, sau 3,52%, la 31.506,48.

S&P 500 a scăzut cu aproximativ 17% până acum în 2022, iar Nasdaq a scăzut cu aproximativ 27%, afectat de prăbuşirea acţiunilor de creştere.

Vânzarea recentă de pe Wall Street a lăsat S&P 500 să se tranzacţioneze la aproximativ 17 ori câştigurile aşteptate, cea mai mică evaluare PE de la vânzarea din 2020 cauzată de pandemia de coronavirus, potrivit datelor Refinitiv.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scadere,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.