Vremea în următoarele două săptămâni

Autor: Petru Mazilu Postat la 10 ianuarie 2022 222 afişări

Meteorologii anunţă că în următoarele două săptămâni în România va fi o perioadă cu zile friguroase urmată de un interval cu temperaturi pozitive. Până pe 23 ianuarie, vor fi şi precipitaţii, dar nu foarte importante din punct de vedere cantitativ.

Vremea în următoarele două săptămâni

În Banat, vremea va intra într-un proces de răcire în prima jumătate a săptămânii, astfel că, de la o medie a temperaturilor maxime de 2...4 grade în prima zi a intervalului de prognoză, se va ajunge la valori negative, de -2...0 grade în 12 şi 13 ianuarie, când şi minimele la nivelul regiunii vor scădea la -9...-7 grade. După acest interval sunt estimate temperaturi ce se vor situa în jurul mediilor multianuale, respectiv, o medie a temperaturilor maxime de 3...4 grade şi minime, în general de -5...-2 grade.

Temporar vor fi precipitaţii în primele zile ale intevalului când izolat se pot acumula şi cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicată şi după 17 ianuarie.

În Crişana, în primele două zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 1...3 grade, iar a valorilor minime se va situa în jurul a -3 grade. Ulterior, în zilele de 12 şi 13 ianuarie vremea va deveni rece, geroasă pe timpul nopţilor, cu maxime termice negative, de -2 grade şi minime local sub -8...-10 grade. După aceste zile se va reveni la un regim termic, în general apropiat de normal, respectiv, o medie regională a maximelor de 1...3 grade şi minime, în medie de -5...-2 grade.

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, doar pe arii restrânse vor mai fi precipitaţii slabe, iar pentru a doua săptămână, mai ales după 17 ianuarie, probabilitatea de apariţie a acestora va fi în creştere.

Şi în Transilvania vremea se va răci treptat în primele zile ale intervalului, astfel că, de la o medie regională a temperaturilor maxime de 4 grade în prima zi, se va ajunge la -3...-2 grade în 12 şi 13 ianuarie, când şi nopţile vor fi geroase, cu minime local sub -12...-10 grade. Pentru perioada 14 – 23 ianuarie sunt estimate valori termice apropiate de media multianuală, media maximelor urmând să înregistreze valori de 0...2 grade şi minime, cuprinse în general, între -8 şi -3 grade.

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, doar pe arii restrânse vor mai fi precipitaţii slabe. Pentru a doua săptămână, mai ales după 17 ianuarie, probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai ridicată.

În Maramureş, în prima zi a intervalului se vor înregistra valori termice apropiate de normalul climatologic al perioadei, respectiv la nivelul regiunii, maxime de 3 grade şi minime de -6...-5 grade. Ulterior vremea va deveni rece, geroasă în timpul nopţilor şi dimineţilor, îndeosebi în 12 şi 13 ianuarie, când se va ajunge la valori diurne negative, la o medie de -3...-2 grade şi minime de -12...-10 grade. După acest interval sunt estimate temperaturi ce se vor situa în jurul mediilor multianuale caracteristice lunii ianuarie, respectiv, o medie a temperaturilor maxime de 0...1 grad şi minime, în general de -6...-2 grade.

După 13 ianuarie temporar vor fi precipitaţii, probabilitatea fiind mai ridicată în 14 ianuarie şi după 17 ianuarie.

În Moldova, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va generaliza la nivelul întregii regiuni, astfel în 11 şi 12 ianuarie, media maximelor va ajunge la -4...-2 grade, iar în noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie) vor fi minime local sub -10 grade. În 13 şi 14 ianuarie, temperatura aerului va marca o creştere semnificativă, până la medii ale maximelor de 3...6 grade şi ale minimelor în jurul a 0 grade, valori ce vor caracteriza o vreme mai caldă pentru această dată. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime, în medie de 3...4 grade şi minime de -4...-3 grade, o nouă răcire fiind posibilă după 22 ianuarie.

Pe parcursul celor două săptămâni, precipitaţiile vor fi în general slabe cantitativ, iar probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai mare 10, 11 şi 14 ianuarie şi spre sfârşitul intervalului.

În Dobrogea, vremea va deveni rece în perioada 11 – 13 ianuarie, când la nivelul regiunii vor fi temperaturi maxime de -2...0 grade, iar cele mai scăzute minime vor fi în noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie), la o medie de -7 grade. După 14 ianuarie se va încălzi, iar până la finalul intervalului, media temperaturilor maxime va oscila între 4 şi 7 grade, iar minimele se vor situa, în general, între -3 şi 1 grade.

Pe parcursul celor două săptămâni, precipitaţiile vor fi în general slabe cantitativ, iar probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai mare 10 şi 11 ianuarie şi spre sfârşitul intervalului.

În Muntenia, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va generaliza în toată regiunea în zilele de 11, 12 şi 13 ianuarie, când media temperaturilor maxime va fi de 0...2 grade, iar cele mai scăzute minime se vor înregistra în noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie), la valori, local sub -10...-8 grade îndeosebi în zona subcarpatică. Pentru perioada 14 – 23 ianuarie sunt

estimate temperaturi maxime, în medie de 5...7 grade şi minime de -4...-2 grade, valori mai scăzute fiind posibile după 22 ianuarie.

Pe parcursul celor două săptămâni, precipitaţiile vor fi în general slabe cantitativ, iar probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai mare 10 şi 11 ianuarie şi spre sfârşitul intervalului.

În Oltenia, vremea se va răci semnificativ şi la nivelul acestei regiuni, astfel că, în zilele de 11, 12 şi 13 ianuarie, media temperaturilor maxime va fi de 0...2 grade, iar cele mai scăzute minime se vor înregistra în noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie), la valori, local sub -10...-8 grade îndeosebi în zona subcarpatică. Pentru perioada 14 – 23 ianuarie sunt estimate temperaturi maxime, în medie de 5...7 grade şi minime de -4...-2 grade, valori mai scăzute fiind posibile după 22 ianuarie.

În 10 şi 11 ianuarie temporar se vor semnala precipitaţii, iar izolat cantităţile de apă vor fi însemnate. Precipitaţiile vor fi în general slabe cantitativ, iar probabilitatea de apariţie a acestora va fi în creştere după 17 ianuarie.

La munte, la începutul primei săptămâni, vremea va fi într-un proces de răcire, astfel că, de la o medie a temperaturilor maxime de -2...0 grade în prima zi, se va ajunge la -8 grade în 12 ianuarie. Ulterior temperatura va creşte uşor, iar până spre 23 ianuarie, media maximelor se va situa între -5...-2 grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi pentru temperaturile minime, ce vor prezenta o medie de -6 grade în primele două nopţi, apoi se va înregistra o scădere semnificativă în 12 şi 13 ianuarie, la valori de -15...-12 grade, iar pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi, în general de -10...-8 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în 10 şi 11 ianuarie şi după 14 ianuarie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vreme,
prognoză,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.