Vor lovi din nou serviciile secrete? Cine va scufunda a treia nava Rainbow Warrior?

Autor: Razvan Muresan Postat la 11 ianuarie 2011 57 afişări

Predecesoarele sale au fost blocate, asediate si – un moment memorabil – bombardate si scufundate de serviciile secrete franceze.

O noua nava Rainbow Warrior e aproape de finalizare intr-un santier naval din Germania. Proiectata timp de zece ani , Rainbow Warrior III va avea accesorii precum un heliport si o camera securizata pentru comunicatii, de regula asociata cu barcile oligarhilor rusi.

Greenpeace, care cheltuieste 20 de milioane de lire sterline pentru proiect, spera ca noul vas va oferi organizatiei campanii de amploare, dar si o nava mai "verde" decat cea veche de 56 de ani aflata acum in folosinta. Vasul va fi lansat in luna iunie si va porni pe mare in teste timp de doua luni, dupa care va naviga in jurul lumii.

Barcile Greenpeace au fost folosite de-a lungul timpului din Arctica pana in Amazon pentru a se lupta cu vanatorii ilegali de pesti, balene sau artizanii testelor nucleare. Echipajul de circa 30 de oameni e format din voluntari si marinari profesionisti.

Prima nava Rainbow Warrior a fost construita de Ministerul Agriculturii in 1955 si ulterior cumparata de Greenpeace in 1977 pentru 40.000 de lire. In 1985, in timp ce se afla in Pacific, militand impotriva testelor nucleare, nava a fost scufundata de serviciile secrete franceze care au atasat pe fuzelajul navei doua bombe. Un fotograf a murit cand a mers sa-si recupereze echipamentele dupa explozia primei bombe. Vasul Rainbow Warrior II a fost construit dupa patru ani, in 1957.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vor-lovi-din-nou-serviciile-secrete-cine-va-scufunda-a-treia-nava-rainbow-warrior-7876930
7876930
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.