Vom avea deficitul bugetar limitat prin Constitutie?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 martie 2011 23 afişări

Viziunea Germaniei si a Frantei devine rapid, aproape pe zi ce trece, litera de lege pentru membrii UE: deficitul si datoria publica limitate la cel mult 3%, respectiv 60% din PIB, supravegherea centralizata de la Bruxelles a bugetelor, cu sistem de sanctiuni cu tot, taierea pe cat posibil a fondurilor cu destinatie sociala si coordonarea impozitelor.

Presedintele Traian Basescu spunea in februarie ca in privinta impozitelor Romania nu poate fi de acord, din motive evidente - "romanii nu pot suporta sistemele de impozitare din tarile avansate" si economia are o parghie de atragere a investitiilor straine prin cota unica de 16%. Asumarea limitei de deficit, fixata ca atare prin constitutie, a fost insa promovata recent de presedinte (si mai nou, si de economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, care spunea saptamana aceasta ca nu se poate evita modelul de strictete bugetara propus de Germania).

Mai aproape decat de Germania, inscrierea in constitutie a unor obiective fiscale a fost modelul promovat de Polonia, care a introdus in constitutie inca din 1997 limitarea deficitului si a datoriei publice; luna trecuta, ministrul de finante al Bulgariei a promis si el ca din 2013 tara sa va legifera astfel de plafoane. Ungaria a anuntat recent intentii similare. La nivelul UE, masura urmareste sa amane colapsul sistemelor de pensii (pe termen lung) si sa satisfaca (pe termen scurt) pietele financiare, pentru care solvabilitatea unei tari deja nu mai echivaleaza aproape deloc cu sansele de crestere economica, ci cu restrictiile bugetare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vom-avea-deficitul-bugetar-limitat-prin-constitutie-8075598
8075598
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.