Volksbank ar putea vinde operatiunile din Europa de Est, inclusiv din Romania

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 decembrie 2010 31 afişări

Grupul austriac Volksbank va alege intre a-si reduce participatia si a renunta complet la operatiunile diviziei Volksbank International, care inseamna circa 500 de sucursale in noua tari est-europene, intre care si Romania. Aceleasi planuri sunt avute in vedere si pentru divizia VB-Leasing International Holding.

"Österreichische Volksbanken-AG se va concentra pe businessul de baza, adica pe operatiunile de corporate banking si cele imobiliare din Austria si tarile vecine. Pentru operatiunile care nu sunt parte din businessul de baza, sunt avute in vedere mai multe optiuni, intre care posibila vanzare a actiunilor detinute la Volksbank International AG si VB-Leasing International Holding GmbH", a anuntat grupul, intr-un comunicat catre Bursa din Viena.

Grupul precizeaza ca va initia procesul de evaluare a optiunilor, cu concursul unor consultanti mandatati in acest sens, astfel incat in urmatoarele luni sa se ajunga la o decizie ce se poate concretiza in vanzarea participatiilor respective.

Österreichische Volksbanken-AG, printre actionarii caruia se numara cooperativele de credit reunite sub umbrela DZ Bank din Germania, precum si Raiffeisen Bank International, detine 51% din actiunile Volksbank International (VBI). Restul actiunilor VBI este impartit intre cooperative de credit germane (DZ Bank si WBZ Bank, cu 24,5%) si Banque Federale des Banques Populaires din Franta (24,5%).

Gerard Wenzel, presedintele boardului directorilor grupului, a precizat marti ca evaluarea optiunilor se va face "cu cea mai mare atentie si fara presiunea timpului", fara a avansa un orizont de timp pana la anuntarea deciziei. Alternativa la vanzarea operatiunilor este pastrarea unei minoritati de blocaj in actionariatul VBI si al VB-Leasing.

Grupul austriac si-a anuntat si noile prioritati: cresterea rentabilitatii capitalului propriu (ROE) la cel putin 10%, cresterea profitului inainte de impozitare la cel putin 125 de milioane de euro pe an si mentinerea raportului intre costuri si venituri la circa 55%. Plata dividendelor va fi reluata din 2012, iar rambursarea ajutorului de stat pentru criza primit anul trecut de la statul austriac va incepe din 2011, cu o prima transa de 400 de milioane de euro dintr-un total de 1 miliard.

Conform raportului financiar interimar al Volksbank pentru primele noua luni din 2010, totalul activelor Volksbank International era de 13,7 miliarde de euro, in usoara scadere fata de sfarsitul lui septembrie 2009, rezultat din operatiunile in noua tari est-europene, plus Malta. Tarile din Europa de Est unde grupul are cele mai semnificative active sunt Romania (4,8 miliarde de euro la sfarsitul lui septembrie), Cehia (2 miliarde), Ungaria (1,9 miliarde), Slovacia (1,3 miliarde) si Croatia (1,1 miliarde).

Raportul sustine ca in perioada iulie-septembrie, "Cehia, Slovacia si, cu anumite limitari, Ungaria au dovedit dinamism economic comparabil cu cel al tarilor din nucleul zona euro, desi la niveluri foarte diferite (…) In contrast cu ele, Romania ramane adancita in recesiune, cu o scadere a PIB de 2,3% fata de acelasi trimestru din 2009".

VB Leasing este detinut de Österreichische Volksbanken-AG (50%) si VR-Leasing AG din Germania (50%), avand filiale in opt tari din Europa de Est, intre care si Romania, precum si o participatie in liderul pietei ungare de leasing, Lombard Lizing.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/volksbank-ar-putea-vinde-operatiunile-din-europa-de-est-inclusiv-din-romania-7790964
7790964
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.