Virgil Popescu, în Parlament: USR, vă acuz de subminarea sectorului energetic românesc

Autor: Laura Buciu Postat la 06 septembrie 2022 25 afişări

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, face acuzaţii grave, marţi, în Parlament, când se discută moţiunea simplă împotriva sa. El acuză USR de „subminarea sectorului românesc” şi cere să fie luate măsuri împotriva europarlamentarilor Uniunii, care se opun energiei hidro în România.

Virgil Popescu, în Parlament: USR, vă acuz de subminarea sectorului energetic românesc

Virgil Popescu spune că USR face „acelaşi joc pe care l-au făcut mereu”.

„Au sabotat investiţiile Hidroelectrica (pe Valea Jiului - n.r.) pentru Dacian Cioloş avea nevoie de multe zone protejate. Au sabotat cariera de la Roşia pentru că era campanie internă în USR, în plină criză energetică şi acum sabotează România pentru că se ceartă Cioloş cu Drulă. Trebuie să fii inconştient să sabotezi producţia de cărbune în această iarnă. Asta aţi făcut, domnilor de la USR cu cariera de la Roşia. O vreţi închisă cu tot dinadinsul. USR, vă acuz de subminarea sectorului energetic românesc şi vă cer să luaţi măsuri împotriva lui Nicu Ştefănuţă şi a tuturor europarlamentarilor USR care se opun energiei hidro în România şi Europa. Totul trebuie să aibă o limită”, spune ministrul Energiei.

Virgil Popescu a mai spus că în timp ce la Bucureşti USR „mimează grija faţă de sectorul energetic românesc”, la Strasbourg, săptămâna viitoare vor fi supuse la vot Directiva RED 3 regenerabile împreună cu două amendamente nefavorabile energiei hidro din România.

„Cel mai activ susţinător al acestora este Nicolae Ştefănuţă. Atât de dramatică este situaţia, încât am primit mesaje din partea reprezentanţilor în Parlamentul European al unei alte ţări aliate, pentru a ne asigura că interesele meschine ale USR nu pun în pericol întreaga arhitectură energetică europeană. Deci, la Bruxelles aleşii pe listele USR sabotează pe faţă România”, a spus în plenul Camerei Deputaţilor Virgil Popescu, la începutul dezbaterii moţiunii simple iniţiată de USR.

Virgil Popescu a mai spus că USR „aruncă în aer” ţara „din dragoste pentru propria imagine”.

„Nu poţi, din dragoste pentru propria imagine, să arunci în aer o ţară întreagă. Aşa aţi făcut tot timpul, stimaţi userişti, şi pentru asta vă va judeca o ţară întreagă, inclusiv cei care v-au votat. Despre moţiune pot să spun că a fost făcută exact cum pregăteşti un ghiveci românesc cu legume – câteva ceva pentru fiecare. Câteva mesaje pentru AUR, că mai nou, sunt partenerii lor de nădejde de opoziţie, totul condimentat cu minciuni, exagerări şi o aromă inconfundabilă de panică. Nu ştiu cine anume a redactat acest document numit moţiune, dar pot să vă spun că este un om de un cinism ieşit din comun. Să minţi în faţa Parlamentului şi în faţa românilor despre vieţi pierdute la Complexul Energetic Oltenia este dezonorant şi descalificant”, a adăugat ministrul Energiei.

Popescu afirmă că USR sperie românii cu facturile de la gaze şi curent, „în cel mai cinic şi deplorabil mod posibil”.

„Iată factura mea. Iată cât am plătit eu. Vreau să văd şi factura domnului Drulă, a doamnei Prună şi da, Ludovic (Orban - n.r.), vreau să văd şi factura ta! Şi dragi colegi din Opoziţie, haideţi să arătaţi toţi facturile! Este factura mea, unde locuiesc în Bucureşti. E în valoare de 120 de lei. Am consumat 140 de khw. Este adevărat, am şi o locuinţă la Drobeta Turnu Severin, unde sunt şi prosumator, acolo şi costurile sunt ceva mai mari, pentru că mi-am instalat pompe de căldură, ca să economisesc gaz. Apropos, nu am văzut pe vreun lider politic al Opoziţiei din România să îndemne românii să folosească becuri cu LED, nu incandescente, pentru că acestea cu LED consumă mai puţin; nu am văzut să încurajeze cineva susţinut ca românii care au posibilitatea să devină prosumatori; nu am văzut pe cineva să le şi spună cum pot nu să facă economii la gaze şi energie electrică pentru ţară, ci pentru a rămâne ei, oamenii, cu mai mulţi bani la dispoziţie la final de lună. Am văzut doar oameni din Opoziţie care sădesc panică, şi se uită bucuroşi când ea se propagă, şi am văzut oameni din Coaliţie, care caută soluţii”, mai spune Virgil Popescu.

El îi acuză pe semnatarii moţiunii simple că induc panică, crezând că românii se vor uita către ei cu încredere.

„Adevărul este că USR, sau doar unii din USR, nu pot să recunoască că ne aflăm, în sfârşit, pe drumul bun, corect, sigur din punct de vedere politic şi geopolitic al energiei româneşti. Şi atunci caută să sperie românii cu facturile, cu falimentele sau doar să manipuleze în speranţa că o să redevină măcar cât de cât relevanţi politic, ca partid. Nu ştiu ce ar fi făcut un ministru USR la energie. Probabil că nici el sau ea nu ştie. Ceea ce ştiu însă este că noi am făcut singurele investiţii care au logică economică şi geo-politică în energie şi le-am făcut pentru România, pentru viitorul siguranţei şi securităţii noastre energetice. Asta nu este o moţiune simplă, unii dintre autorii săi sunt mai simpli. Este o declaraţie politică pe steroizi, bună doar să agite puţin lucrurile, de parcă războiul de la graniţă şi contextul european delicat nu ar fi fost suficiente. În numele siguranţei energetice a României, vă rog să o respingeţi”, a încheiat Popescu.

Deputaţii dezbat, marţi, moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, denumită „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu”. Votul va avea loc miercuri. Parlamentarii partidului „Forţa Dreaptă” au anunţat că vor vota în favoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
popescu,
energie,
subinare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.