Viktor Orban îşi face curaj: Este clar că Ungaria se poate descurca şi fără FMI

Autor: Ioana Nita Postat la 18 februarie 2013 15 afişări

Emisiunea de obligaţiuni de pe pieţele internaţionale prin care Ungaria a reuşit să strângă 3,25 miliarde de dolari a fost un adevărat succes care a pus capăt incertitudinii cu privire la semnarea unui acord între guvernul de la Budapesta şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Ungaria nu are nevoie de ajutorul financiar din partea FMI, prezintă încredere pentru investitori şi nu merită cel mai slab calificativ acordat de cele trei mari agenţii de rating, potrivit interviului acordat săptămânal premierului ungar Viktor Orban pentru postul public de radio. "Incertitudinea a luat sfârşit. Ungaria este capabilă să se descurce singură, fără ajutorul FMI, iar acum toată lumea ştie acest lucru", a spus Viktor Orban, citat de Portfolio.hu. Declaraţia premierului ungar vine după ce guvernul său a strâns cu ajutorul băncilor Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citigroup şi BNP Paribas două miliarde de dolari prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la zece ani şi 1,2 miliarde de dolari prin plasarea de titluri scadente la cinci ani. Randamentul mediu la care s-a finanţat statul ungar a fost de 4,2% pentru titlurile la cinci ani şi de 5,4% pentru cele de zece ani. Subscrierile la obligaţiunile în dolari au totalizat 12 mld. dolari, ceea ce reprezintă un semnal clar de încredere din partea investitorilor, potrivit lui Orban. Afirmaţiile premierului ungar vin să confirme ipoteza că guvernul de la Budapesta nu va mai încheia un acord de asistenţă financiară cu FMI. Discuţiile dintre cele două părţi au fost amânate deşi nici cabinetul lui Orban şi nici creditorul internaţional nu au părăsit în mod oficial masa negocierilor. Un zvon că FMI ar urma să închidă biroul de la Budapesta a fost negat atât de Gerry Rice, directorul de relaţii interna­ţionale, cât şi de Iryna Ivaschenko, repre­zentanta FMI în Ungaria. Pe de altă parte, cele mai recente declaraţii ale oficialilor din Ungaria sugerează că guvernul exclude semnarea unui acord cu FMI.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/viktor-orban-isi-face-curaj-este-clar-ca-ungaria-se-poate-descurca-si-fara-fmi-10570362
10570362
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.