Viktor Orban bate palma cu Beijingul: Chinezii vor deschide un campus universitar în Ungaria, primul din Uniunea Europeană

Autor: Alex Ciutacu Postat la 19 ianuarie 2021 698 afişări

Viktor Orban bate palma cu Beijingul: Chinezii vor deschide un campus universitar în Ungaria, primul din Uniunea Europeană

Ungaria va găzdui singura universitate chineză care va opera în interiorul Uniunii Europene, ceea ce arată cât de apropiate sunt relaţiile dintre guvernul lui Viktor Orban şi Beijing, potrivit FT.

Guvernul ungar va dona 2,2 milioane de euro Universităţii Fudan din Shanghai pentru a-şi construi noul campus din Budapesta. Acesta ar urma să devină funcţional în 2024.

Anunţul vine la un an şi jumătate de când regimul naţionalist al lui Orban a trimis în exil Central European University, instituţia de învăţământ superior înfiinţată de miliardarul George Soros – care a fost una dintre cele mai bune universităţi din ţară timp de 30 de ani.

În octombrie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că mutarea prin care Orban a atacat Central European University încalcă angajamentele Ungariei la Organizaţia Mondială a Comerţului şi a declanşat o procedură de infringment.

Agnes Szunomar, cercetătoare în cadrul Hungarian Academy of Sciences, a declarat că acordul guvernului cu Universitatea Fudan „arată o dragoste necondiţionată între Ungaria şi China”.

„Multe ţări din Europa au diverse acorduri cu universităţile chineze şi multe universităţi europene cooperează cu universităţile din China”, a adăugat Agnes Szunomar.

Cu toate acestea, ea a adăugat că acordul prin care Fudan va ajunge în Budapesta evidenţiază faptul că Ungaria este dispusă să îşi submineze propriul sistem educaţional prin aducerea unor competitori globali de prestigiu care au mai multe resurse decât orice instituţie din Ungaria.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.