O veste excepţională pentru Bursa de la Bucureşti: numărul de investitori a ajuns la maximul din 2016 încoace. În anul pandemiei circa 12.000 de investitori au început să tranzacţioneze la Bursă, încurajaţi şi de rundele de finanţare Fidelis

Autor: Liviu Popescu Postat la 22 februarie 2021 38 afişări

O veste excepţională pentru Bursa de la Bucureşti: numărul de investitori a ajuns la maximul din 2016 încoace. În anul pandemiei circa 12.000 de investitori au început să tranzacţioneze la Bursă, încurajaţi şi de rundele de finanţare Fidelis

Bursa de la Bucureşti a ajuns la finele lunii decembrie 2020 la un număr de 65.637 de investitori, în creştere cu 7,2% sau 4.400 de investitori faţă de T3/2020, arată cele mai recente date ale Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). 

Astfel, numărul de investitori a ajuns la cea mai ridicată valoare din T4/2016 (66.493 investitori) încoace, adică de la listarea furnizorului de servicii medicale private MedLife (M), prima mare companie privată care se lista după o pauză de opt ani, potrivit datelor agregate de ZF.

Potrivit datelor agregate de ZF, pe parcursul anului 2020 circa 12.000 de investitori au început să tranzacţioneze la bursa de la Bucureşti, în contextul în care preţurile scăzute au fost văzute ca oportunităţi, iar brokerii au început să permită deschiderea de conturi online chiar şi cu un selife cu buletinul.

De asemenea o contribuţie importantă la creşterea numărului de investitori din anul pandemiei a avut-o şi programul de vânzare de titluri de stat Fidelis, cel prin care Ministerul Finanţelor a atras 4,4 mld. lei de la micii investitori la dobânzi chiar şi de 4,4% pe an. 

Iar tendinţa de creştere a numărului de investitori ar putea continua în 2021 în contextul în care MFP pregăteşte finanţare trimestrială prin Bursă şi pe de altă parte circa 20 de companii sunt aşteptate să diversifice portofoliul de plasamente de la Bucureşti prin listarea unor obligaţiuni.

“Portofoliul total a înregistrat o creştere semnificativă faţă de trimestrul anterior ajungând la 93.125 mil. lei. De menţionat că aceasta valoare este cea mai mare valoare atinsă de portofoliul total al investitorilor membrilor Fondului din 2015 până în momentul de faţă”, se arată în cel mai recent raport al FCI. 

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral a depăşit pentru a doua oară valoarea de 4.000 euro/investitor (pirima data în decembrie 2019, când a atins valoarea de 4.026,19 euro/ investitor) şi a atins cea mai mare valoare înregistrată până acum (4.082,58 euro/ investitor), după o creştere de 5,33% comparativ cu trimestrul anterior. 

“Portofoliul mediu al unui investitor compensabil în limita plafonului la sfârşitul trimestrului IV a înregistrat o creştere importantă de 5,02% faţă de trimestrul anterior, dar fară să recupereze integral pierderea din trimestrul III. Şi valoarea portofoliului mediu al unui investitor necompensabil a atins o valoare record în trimestrul IV (17.267.055,01 euro/investitor) după o creştere spectaculoasa de 72%”. Plafonul de compensare este de 20.000 de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitori,
bucuresti,
bursa,
incepere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.