Vanzarea pachetului detinut de stat la Petrom la BVB se amana pentru 2011

Postat la 01 octombrie 2010 17 afişări

Statul vrea sa selecteze pana la sfarsitul anului intermediarii pentru vanzarea prin Bursa de Valori a unei parti de 9,8% din participatia sa la Petrom, ceea ce inseamna ca primele tranzactii vor avea loc in 2011.

"Suntem in procesul de selectie a intermediarilor. Speram sa finalizam pana la sfarsitul anului, iar apoi brokerul ne va consilia in privinta celui mai bun moment pentru vanzare", a declarat pentru Bloomberg Claudiu Stafie, secretar de stat in Ministerul Economiei, precizand ca din momentul cand decizia va fi luata, va mai fi nevoie de cateva saptamani pentru a pregati documentele necesare vanzarii pe bursa a actiunilor.

Fostul ministru al industriei, Adriean Videanu, avea in plan ca actiunea sa se incheie pana in luna septembrie. Videanu spunea in august ca statul va vinde inca din acest an pachetele minoritare la Petrom, Transelectrica si Transgaz, pentru ca in 2011 sa fie cotat un prim pachet din Romgaz, iar in 2012 sa urmeze Hidroenergetica si Electra, viitorii "campioni nationali" energetici a caror creare o avea in vedere Guvernul.

Scoaterea la vanzare prin Bursa a participatiilor minoritare ale statului la marile companii energetice ar urma sa aiba dublu scop - sa atraga la buget bani ieftini care ar putea fi folositi pentru lucrari de infrastructura sau alte investitii finantate public si sa impulsioneze piata de capital.

In ceea ce priveste Petrom, statul intentioneaza sa foloseasca toata suma pe care o va obtine pentru a participa la majorarea de capital initiata de proprietarul Petrom, grupul austriac OMV, in asa fel incat sa nu-si dilueze participatia, spunea Adriean Videanu. In primavara, AGA a aprobat o majorare de capital cu 600 de milioane de euro care ar trebui sa aiba loc in decurs de un an.

Seful OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, declara in august ca va astepta decizia statului de a vinde o parte din cota sa de 20,6% din Petrom inainte de a initia o operatiune de majorare de capital. OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, statul (prin Ministerul Economiei) detine 20,6%, iar Fondul Proprietatea 20,1%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vanzarea-pachetului-detinut-de-stat-la-petrom-la-bvb-se-amana-pentru-2011-7438960
7438960
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.