Va fi 2013 anul ieşirii din criză? Sunt semne că da, dar traseul va fi dureros şi presărat cu pericole precum tensiunile sociale şi incertitudinile politice

Postat la 20 decembrie 2012 8 afişări

Noul an va aduce Europei, cel mai probabil mai târziu decât mai devreme, mult dorita relansare economică şi financiară, asigură majoritatea prognozelor. Rampa este pregătită, construită cu reformele dureroase de pe piaţa muncii şi austeritatea bugetară, dar mai trebuie un impuls suficient de puternic, care va veni probabil din centrul zonei euro.

Dar riscurile unor opriri bruşte rămân, cele mai evidente fiind incertitudinile politice alimentate de toleranţa tot mai scăzută a populaţiei la austeritate şi noi puseuri ale crizei în Grecia. Printr-o comparaţie între crizele din Asia din 1997 şi 1998 şi cea de acum a zonei euro, şeful diviziei de macroeconomie globală a băncii americane Morgan Stanley Investment Management Ruchir Sharma arată de ce Europa îşi va reveni în 2013 economic sau cel puţin din punctul de vedere al pieţelor. Traiec­toria crizelor este aproape aceeaşi. Teama de insolvenţă a înecat Bangkok-ul şi s-a propagat în Djakarta, Seul şi Kuala Lumpur, provocând proteste de amploare şi alungând investitorii. În criza asiatică, valoarea bursei thailandeze de acţiuni s-a prăbuşit la 30 miliarde dolari, mai mică decât capitalizarea de piaţă a construc­torului auto american Chrysler, scrie Sharma într-un articol publicat în Financial Times.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
europa,
criza,
zona euro,
tensiuni,
financiar
/actualitate/va-fi-2013-anul-iesirii-din-criza-sunt-semne-ca-da-dar-traseul-va-fi-dureros-si-presarat-cu-pericole-precum-tensiunile-sociale-si-incertitudinile-politice-10404132
10404132
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.