USR: Din banii pe plafonarea preţurilor la energie, am fi putut instala milioane de panouri solare

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 08 august 2022 24 afişări

În locul schemei alandala de compensare şi plafonare puse în practică de Guvernul PSD-PNL, putea fi subvenţionată instalarea de panouri solare în curtea a milioane de români, ceea ce ar fi însemnat pentru România o majorare a puterii instalate cu 44%, energie verde, arată liderii USR.

USR: Din banii pe plafonarea preţurilor la energie, am fi putut instala milioane de panouri solare

„În locul schemei alandala de compensare şi plafonare puse în practică de Guvernul PSD-PNL, putea fi subvenţionată instalarea de panouri solare în curtea a milioane de români, ceea ce ar fi însemnat pentru România o majorare a puterii instalate cu 44%, energie verde. Cu alte cuvinte, în loc de 40 de miliarde de lei risipiţi, am fi putut avea în România un supliment de putere instalată echivalentul a 25 de centrale de la Porţile de Fier 2 sau a şase centrale de la Cernavodă ori a 260 de centrale de pe Defileul Jiului”, potrivitg unui comunicat de presă.

„La o estimare optimistă, schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie costă statul român 40 de miliarde de lei, doar pentru nouă luni, dintre care doar una singură de iarnă. Dincolo de riscurile previzibile că, neavând de unde să fie achitaţi aceşti bani către furnizori, unii vor trage cortina şi va fi un prim şoc adevărat în România, după cheltuirea acestei sume impresionante doar pentru nouă luni, sistemul energetic românesc nu se alege practic cu nimic. Cheltuim suma orbitoare de 8 miliarde de euro şi suntem în acelaşi punct, ba mai îndatoraţi, într-o poziţie chiar mai greu de mişcat”, declară deputatul USR Radu Miruţă, membru în Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor.

Semnatarii arată că, la un calcul simplu - care include un preţ real pe piaţa liberă de 1.000 de euro pentru fiecare KW instalat în panouri fotovoltaice (cu invertor şi tot ce trebuie pentru a deveni prosumator) - relevă că din 8 miliarde de euro, cât costă schema de plafonare a preţurilor în primele 9 luni de când a fost adoptat OUG 27, ar fi putut rezulta 8 GW putere instalată răspândită în gospodăriile oamenilor.

„Pentru o reprezentare simplă, aceşti 8.000 MW înseamnă puterea a 25 de centrale electrice precum cea de la Porţile de Fier 2 sau a aproape şase centrale de la Cernavodă ori a 260 de centrale de pe Defileul Jiului. Sau a 37 de centrale de la barajul Vidraru. Toate acestea, în condiţiile în care, în acest moment, puterea totală instalată în România este de aproximativ 18.000 MW. Cu alte cuvinte, Guvernul PSD-PNL ar fi putut spori cu 44%, puterea instalată a României, energie verde, în curtea a milioane de români, cu surse răspândite pe toată suprafaţa ţării, neîncărcând sistemul de distribuţie (producerea şi consumul s-ar întâmpla în lanţul scurt), reducându-se semnificativ costul facturilor plătite de populaţie. Nu în ultimul rând, Guvernul PSD-PNL ar fi putut aplica schema de plafonare şi compensare doar pentru consumatorii cu adevărat vulnerabili, iar restul banilor i-ar fi putut folosi pentru a subvenţiona instalarea de sisteme fotovoltaice în gospodării. Şi tot ar fi fost acoperit consumul total zilnic de energie (de 5.500 MWh) sau s-ar fi obţinut o putere suplimentară de aproximativ 17 ori cât Porţile de Fier 2”, se menţionează în finalul comunicatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
usr,
energie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.