Uniunea Europeană l-a trecut pe lista de sancţiuni pe miliardarul rus Dimitri Pumpianski, care controlează grupul TMK. Producătorul de ţevi industriale are în România afaceri de 2 mld. de lei şi 2.300 de angajaţi

Autor: Răzvan Botea Postat la 10 martie 2022 267 afişări

Uniunea Europeană l-a trecut pe lista de sancţiuni pe miliardarul rus Dimitri Pumpianski, omul de afaceri de 58 de ani care controlează grupul TMK. TMK este cel mai mare producător de ţevi industriale din Europa şi în România, prin TMK Artrom şi TMK Reşiţa, are afaceri de 2 mld. de lei şi 2.300 de angajaţi.

Uniunea Europeană l-a trecut pe lista de sancţiuni pe miliardarul rus Dimitri Pumpianski, care controlează grupul TMK. Producătorul de ţevi industriale  are în România afaceri de 2 mld. de lei şi 2.300 de angajaţi

Uniunea Europeană l-a trecut pe lista de sancţiuni pe miliardarul rus Dimitri Pumpianski, omul de afaceri de 58 de ani care controlează grupul TMK. TMK este cel mai mare producător de ţevi industriale din Europa şi în România, prin TMK Artrom şi TMK Reşiţa, are afaceri de 2 mld. de lei şi 2.300 de angajaţi.

„Se prevăd restricţii de călătorie şi îngheţarea fondurilor şi a resurselor economice ale anumitor persoane responsabile de acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, inclusiv acţiuni referitoare la statutul viitor al oricărei părţi a teritoriului care sunt contrare constituţiei Ucrainei, precum şi ale persoanelor fizice sau juridice, ale entităţilor sau ale organismelor asociate acestora. Respectivele persoane fizice sau juridice, entităţi sau organisme sunt menţionate în anexa la respectiva decizie”, se arată într-un document actualizat recent de Consiliul Uniunii Europene.

Este vorba de Regulamentul european nr. 269/2014, care iniţial a fost conceput ca bază legală pentru sancţiunile economice impuse Rusiei după anexarea Crimeei. În actualizarea din 9 martie 2022, pe lista de persoane sancţionate apare şi Pumpianski.

„Dmitri Alexandrovich Pumpianski, împreună cu alţi 36 de oameni de afaceri, s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin şi alţi membri ai guvernului rus să discute despre impactul şi cursul de acţiune al sancţiunilor occidentale”, se arată  în documentul citat.

Faptul că a fost invitat să participe la această întâlnire arată că este membru al celui mai apropiat cerc al lui Vladimir Putin şi că susţine sau implementează acţiuni sau politici care subminează sau ameninţă Ucraina, mai scrie sursa citată.

„De asemenea, arată că este unul dintre oamenii de afaceri de top implicaţi în sectoarele economice care oferă a sursă substanţială de venituri pentru Guvernul Rusiei, care este responsabil pentru anexare Crimeei şi destabilizarea Ucrainei.”

La nivel european, TMK are afaceri de circa 300 d miliarde de eur şi produce anual peste 200.000 de tone de ţevi de oţel. Companiile TMK din România însumează circa 2.350 de angajaţi şi afaceri de 2 mld. de lei. În trecut, Pumpianski a vizitat de cel puţin două ori fabrica de la Slatina, în 2018 inaugurând, alături de ambasadorul Rusiei în România Valery Kuzmin şi autorităţi române, o nouă hală de producţie la TMK-Artrom.

Anterior, directorul general  al TMK Artrom, Adrian Popescu, a declarat, pentru ZF, că filiala din România lucrează autonom faţă de restul grupului. De asemenea, el a spus că ar trebui delimitată limitarea de transferuri de beneficii către Rusia şi instigarea la închiderea activităţii companiei.

„Noi înţelegem că acest război nedrept în Ucraina are consecinţele sale, că nu trebuie să acceptăm că firmele să mai plătească dividende sau alte forme de beneficii către Rusia (noi nu am făcut-o niciodată, ba mai mult am fost finanţaţi de către acţionari de cele mai multe ori fără costuri), dar de aici până la a instiga la oprirea necondiţionată a activităţilor uzinelor de producţie din România, doar pentru că într-un moment din istorie statul român a decis să le vândă unor entităţi controlate din Rusia, este mult”, a spus Adrian Popescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
afaceri,
sanctiuni,
angajati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.