Uniunea bancară europeană se naşte greu şi cu dureri

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 decembrie 2012 32 afişări

Reuniunea Ecofin, a miniştrilor de finanţe din UE, n-a ajuns la un acord în privinţa viitorului mecanism unic de supraveghere al uniunii bancare europene (SSM), astfel încât a fost convocată o nouă reuniune pentru 12 decembrie, în aşa fel încât UE să intre în 2013 cu temele făcute la acest capitol.

Cel mai important motiv de neînţelegere este că Germania şi Austria nu vor ca BCE să preia răspunderea supravegherii tuturor celor cca 6.000 de bănci europene, ci numai a celor de importanţă sistemică, în timp ce Franţa vrea ca aria de supraveghere a BCE să includă toate băncile europene.

Un alt punct care a iscat dezacorduri este propunerea Cehiei (pe care o susţine şi România) ca autorităţile naţionale să aibă dreptul de a refuza transformarea filialelor bancare în sucursale ale băncilor străine, temându-se de un exod de capital din sectorul bancar local spre grupurile-mamă din zona euro. De asemenea, ţări non-euro ca Ungaria şi Polonia au cerut să le fie asigurate drepturi egale cu ţările membre dacă vor decide să intre în uniunea bancară, astfel încât să nu fie dezavantajate de controlul BCE asupra băncilor care operează pe teritoriul lor.

Dincolo de aceste probleme, Germania ar vrea să folosească uniunea bancară pentru a împlini un vis mai vechi al cancelarului Angela Merkel, acela de a impune reglementări mai stricte băncilor, fondurilor speculative şi pieţelor financiare. La congresul din această săptămână al Uniunii Creştin-Democrate, Angela Merkel a adresat partidului un mesaj puternic justiţiar, criticând lipsa de progres în reglementarea sectorului bancar şi a pieţelor financiare, ca şi baterea pasului pe loc în combaterea crizei datoriilor din zona euro, pe care a comparat-o cu o "mare cuprinsă de furtună", adăugând însă că "pânzele corabiei şi cârma sunt în mâinile noastre".

"Sunt realmente îngrijorată în privinţa planului meu de a dezvolta o abordare comună faţă de sectorul financiar, în special în privinţa reglementării activităţii băncilor, a fondurilor speculative şi a pieţelor financiare", a spus Merkel. În 2007, pe vremea administraţiei Bush, când Germania preluase preşedinţia G8, cancelarul german propusese un parteneriat economic între UE si SUA, cu obiectivul final de creare a unei singure pieţe transatlantice pentru investitori, cu standarde comune cel puţin în domeniul pieţelor financiare sau al proprietăţii intelectuale.

Cancelarul Angela Merkel a fost realeasă preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate, cu o majoritate de 97,3% din voturi (faţă de 90,4% la congresul precedent), o victorie importantă în perspectiva alegerilor parlamentare de la anul. Merkel conduce de 12 ani CDU, parte a coaliţiei tripartite de centru-dreapta aflate la guvernare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/uniunea-bancara-europeana-se-naste-greu-si-cu-dureri-10379118
10379118
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.