Ungaria, măcinată de corupţie. Executivul UE ia măsuri taie fondurile alocate maghiarilor

Postat la 27 aprilie 2022 51 afişări

Ungaria, măcinată de corupţie. Executivul UE ia măsuri taie fondurile alocate maghiarilor

Executivul Uniunii Europene a trimis miercuri o scrisoare oficială Ungariei care avansează posibilitatea îngheţării fondurilor alocate, din cauza corupţiei, scrie Reuters.

În pofida criticilor de ani de zile ale militanţilor pentru drepturile omului, potrivit cărora premierul Viktor Orban ar fi direcţionat fonduri UE către asociaţii săi, acesta a obţinut a patra victorie electorală consecutivă la începutul acestei luni. Comisia Europeană a răspuns prin lansarea unui nou mecanism de sancţiuni.

Mecanismul nu a mai fost testat până acum şi oferă cel mai puternic instrument de până acum în lupta nucleului liberal al UE împotriva naţionalistului Orban, a euroscepticilor aflaţi la putere în Polonia şi a altor persoane acuzate de subminarea statului de drept.

"Am identificat probleme care ar putea încălca statul de drept în Ungaria şi care ar putea afecta bugetul UE", a declarat Vera Jourova, un adjunct al şefului Comisiei de la Bruxelles. "Ungaria va trebui să răspundă la preocupările noastre şi să propună măsuri de remediere".

Oficiali de rang înalt din cadrul UE au declarat că acest caz se concentrează asupra unor defecte sistemice în achiziţiile publice din Ungaria.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale de fonduri UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, biroul antifraudă al blocului comunitar, comparativ cu o medie de 0,36% în UE. De asemenea, Ungaria a avut cea mai mare corecţie financiară din istoria fondurilor structurale ale UE în 2019, potrivit Comisiei.

Budapesta nu a rezolvat problema, iar oficialii UE au declarat că corecţiile nu au reparat încălcările continue ale principiilor democratice de-a lungul unui deceniu. Cu toate acestea, au refuzat să numească sumele specifice pe care Ungaria ar putea să le piardă.

Şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat într-o înregistrare video pe Facebook că guvernul ungar va studia scrisoarea Comisiei şi va da un răspuns detaliat joi.

Ungaria are la dispoziţie două luni pentru a răspunde la scrisoarea de la Bruxelles şi ar mai fi nevoie de câteva luni de astfel de schimburi înainte ca executivul european să propună statelor UE să aprobe suspendarea fondurilor către Budapesta.

În loc de unanimitatea tuturor celorlalte 26 de state membre ale UE, necesară pentru a aplica pedepse în cadrul luptelor anterioare ale blocului cu Orban pe tema statului de drept, de data aceasta o majoritate a celorlalţi lideri UE ar fi suficientă pentru a opri fluxul de bani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ungaria,
uniunea europeana,
executiv

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.