Una dintre cele mai mari bănci americane anunţă prăbuşirile: Pieţele sunt la un pas de piaţa bear şi se pregătesc pentru scăderile de peste 20%

Autor: Alex Ciutacu Postat la 24 octombrie 2018 126 afişări

Una dintre cele mai mari bănci americane anunţă prăbuşirile: Pieţele sunt la un pas de piaţa bear şi se pregătesc pentru scăderile de peste 20%

Alex Ciutacu

Turbulenţele pe pieţele de acţiuni sunt uitate repede de investitori atunci când economiile trec prin cicluri de creştere, însă de data aceasta, investitorii ar trebui să se pregătească pentru adevărata perioadă „neagră”, atrag atenţia analiştii Bank of America, citaţi de CNN.

Wall Street-ul traversează începutul declinului în luna octombrie. Indicele Nasdaq, reprezentativ pentru companiile de tehnologie, înregistrează cea mai slabă lună din ianuarie 2016 şi până în prezent, în timp ce indicele industrial Dow Jones s-a prăbuşit brusc marţi cu peste 500 de puncte, înainte de a-şi relua creşterea astăzi.

Bank of America Merrill Lynch îşi avertizează clienţii că acest carusel bursier ar putea dura o vreme, chiar şi până în 2021. „Ne aşteptăm la o perioadă lungă de volatilitate”, transmite o echipă de strategi ai Bank of America, conduşi de Savita Subramanian, în cadrul unui studiu publicat săptămâna trecută.

Bank of America urmăreşte 19 indicatori care semnalează trecerea înspre bear market (n.red: defineşte un fenomen în cadrul căruia bursele înregistrează scăderi de 20% sau mai mult). Vestea proastă din partea instituţiei este că 14 dintre aceşti 19 indicatori, adică 74%, au ajuns deja în zona „roşie”.

Doi dintre indicatori au trecut în zona bear market la începutul lunii: indicele VIX al volatilităţii a înregistrat o creştere de peste 20%; un număr majoritar de americani se aşteaptă ca valoarea acţiunilor să mai crească. Aceşti doi factori pun în lumină două dintre aspectele de bază ce pot determina o piaţă de tip bear.

Haosul recent din piaţă a fost declanşat de o varietate de factori, toţi având la bază aceeaşi premisă, şi-anume sfârşitul pieţei de tip bull. Cursa impresionantă înregistrată de pieţele bursiere a început în martie 2009 şi a devenit deja cea mai lungă din istoria Statelor Unite. Mai mult, Wall Street-ul s-a confruntat recent cu ameninţarea războiului comercial dintre SUA şi China. Majorările de tarife de import ameninţă creşterea econjomică a celor mai mari două economii din lume şi pot eroda marjele de profit record înregistrate de companie.

Majorarea recentă a dobânzilor pentru obligaţiunile de stat cu scadenţă la 10 ani au generat temeri cu privire la costurile ridicate de împrumut şi a amintit Wall Street-ului că Rezerva Federală a mai crescut şi în trecut dobânzile mai rapid decât economia o putea gestiona.

Investitorii arată că îşi amintesc de faptul că vremurile bune pentru America nu pot dura la nesfârşit. Profiturile scăzute şi estimările recalculate prezentate recent de companii precum Caterpillar sau 3M i-au îngrijorat pe analişti şi îi determină să concluzioneze că vremea profiturilor ridicate este pe sfârşite. „Dacă firmele din SUA nu pot livra rezultate foarte bune când PIB-ul ţării creşte la peste 3%, când o vor face mai exact?”, transmite Nicholas Colas, cofondator al DataTrek Research, către clienţi.

Bank of America transmite că patru din ultimele şapte perioade de creştere s-au finalizat atunci când toţi cei 19 indicatori au trecut „pe roşu”. În plus, instituţia transmite că pentru un indice precum S&P 500 durează în medie 21 de luni pentru a ajunge în etapa de bear market, după ce aceşti indici au fost atinşi. „Istoria spune că mai avem 21 de luni”, scriu analiştii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
investitori,
piata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.