Un pic de austeritate pentru bancheri

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 martie 2013 13 afişări

Parlamentul European şi guvernele statelor UE au ajuns la un acord de aplicare a reglementărilor Basel III privind transparenţa şi limitarea riscului în sectorul bancar, care prevede ca bonusurile bancherilor din UE să fie limitate, începând din ianuarie 2014, la dublul salariilor fixe, cu posibilitatea de a creşte până la 200% din leafă după consultarea acţionarilor.

Plăţile în acţiuni sau obligaţiuni nu intră însă sub incidenţa acordului. În acelaşi timp, băncile vor raporta profiturile, subvenţiile încasate şi taxele achitate în fiecare ţară unde operează.

În ciuda opoziţiei lesne de explicat a Londrei, a cărei economie depinde în mare măsură de serviciile financiare, acordul a fost aprobat şi va intra în vigoare dacă majoritatea celor 27 de state îl votează. Argumentul pro adus de susţinătorii din PE a fost că, din moment ce oamenii de rând au fost afectaţi la buzunar de criza economică provocată de bănci, nu există nicio justificare pentru a lăsa în continuare bancherii să încaseze bonusuri care recompensează, de fapt, acelaşi comportament riscant care a dus la criza financiară. Este de aşteptat însă în perioada următoare o activitate susţinută de lobby din partea băncilor care se opun planului de limitare a bonusurilor, nu numai în Marea Britanie, dar şi din Germania sau Franţa.

Michael Noonan, ministrul de finanţe irlandez, a cărui ţară deţine actualmente preşedinţia UE, va prezenta planul acordului la reuniunea Ecofin din 5 martie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/un-pic-de-austeritate-pentru-bancheri-10625007
10625007
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Pentru ce se îndatorează România. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.