Ultimul deceniu a şters 40% din numărul de angajaţi din industria de asigurări

Autor: Ramona Cornea Postat la 03 iulie 2022 77 afişări

Numărul angajaţilor din industria locală de asigurări a scăzut cu aproape 40% în ultimul deceniu, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar.

Ultimul deceniu a şters 40% din numărul de angajaţi din industria de asigurări

♦ Salariile din industrie s-au dublat în ultimii 10 ani, însă numărul companiilor din piaţă a scăzut puternic ♦ În 2013, în piaţa de asigurări din România activau 38 de companii, iar la finalul anului trecut mai rămăseseră 26 de firme ♦ În ultimul deceniu, piaţa asigurărilor a trecut prin multe transformări, printre care trei falimente şi ieşirea din piaţă a unor jucători.

Numărul angajaţilor din industria locală de asigurări a scăzut cu aproape 40% în ultimul deceniu, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar.

Astfel, în industria de activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii lucrau 8.700 de persoane în luna aprilie a acestui an, în scădere de la 14.200 de persoane în luna aprilie a anului 2013.

În această perioadă, salariile din sector au crescut cu 107%, adică s-au dublat, însă nu au ţinut pasul cu ritmul de creştere al salariului mediu net pe economie, care a crescut cu circa 140%. Un angajat din industria de asigurări câştiga aproape 7.800 de lei net în luna aprilie a acestui an, în creştere de la circa 3.760 de lei în aceeaşi lună din anul 2013.

Numărul companiilor din acest sector a scăzut şi el puternic în ultimul deceniu. La sfârşitul anului trecut, pe piaţa de asigurări din România erau active 26 de companii autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 13 erau companii de asigurări generale, 7 erau companii de asigurări de viaţă şi 6 aveau activitate combinată. În 2013, numărul total al companiilor din piaţă era de 38, conform datelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În ultimul deceniu, piaţa asigurărilor a trecut prin multe transformări, printre care trei falimente şi ieşirea din piaţă a unor jucători. Anul trecut a adus un nou şoc pe această piaţă, un nou faliment, cel al City Insurance, al treilea în ultimii şase ani, după cele ale companiilor Astra şi Carpatica. Până în luna septembrie 2021, City Insurance ajunsese liderul întregii pieţe şi conducea atât segmentul asigurărilor generale, cât şi zona de RCA şi a asigurărilor de garanţii.

Cu toate astea, piaţa asigurărilor a crescut de-a lungul timpului, ajungând în 2021 la un nivel record al subscrierilor, de 14,3 mld. lei, cu cel mai puternic ritm de creştere de la an la an din ultimul deceniu.

Cei mai mari jucători din această piaţă sunt companii precum: Euroins România, Allianz Ţiriac, Groupama Asigurări, Omniasig, Asirom, NN Asigurări de Viaţă, Grawe România, BCR Asigurări de Viaţă, Generali şi Uniqa Asigurări după volumele primelor brute subscrise la nivelul pieţei, după cum arată cele mai recente date de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
asigurari,
industrie,
angajati,
piata,
companii,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.