UE va convoca discuţii de urgenţă pe tema energiei

Autor: Gabriel Negreanu Postat la 27 august 2022 32 afişări

UE va convoca discuţii de urgenţă pe tema energiei

Uniunea Europeană va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei pentru a discuta soluţii la nivel de bloc pentru a rezolva problema creşterii preţurilor la energie.

Republica Cehă, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, va convoca reuniunea pentru a dezbate măsuri „concrete” de combatere a crizei energetice, în urma unui acord cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit premierului Petr Fiala.

Liderul ceh a declarat că preţurile în creştere ale energiei electrice sunt rezultatul unui „eşec al pieţei” şi a cerut o măsură la nivelul UE pentru a le limita. El încearcă să obţină sprijinul altor state membre pentru această idee şi intenţionează să discute luni despre posibile limite de preţ cu cancelarul german Olaf Scholz.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, cu o creştere bruscă a costurilor la gaze şi electricitate, care a dus la creşterea inflaţiei, a subminat moneda euro şi ameninţă să tragă economiile în recesiune.

Costurile energiei electrice doboară recorduri aproape zilnic, în condiţiile în care Rusia restrânge aprovizionarea cu gaze naturale înaintea perioadei cruciale de încălzire din timpul iernii. Vineri, preţul pe cele două pieţe cheie din Europa a crescut cu peste 25%, aceasta fiind cea mai recentă creştere haotică care afectează economiile de pe întregul continent.

Guvernele europene au început să limiteze consumul de energie, interzicând iluminatul exterior al clădirilor în Germania şi limitând temperaturile de răcire/încălzire interioară. În Marea Britanie, facturile la energie vor creşte vertiginos în octombrie, după ce autoritatea de reglementare în domeniul energiei a majorat plafonul de costuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
energie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.