UE cere o anchetă imparţială privind bombardamentul care a vizat un troleibuz la Doneţk

Autor: Ioana Bojan Postat la 23 ianuarie 2015 31 afişări

Uniunea Europeană a cerut vineri o "anchetă imparţială" după bombardamentul soldat cu 13 morţi care a vizat joi un troleibuz la Doneţk, în estul Ucrainei, şi pentru care autorităţile de la Kiev şi rebelii proruşi s-au acuzat reciproc.

"Facem apel la o anchetă imparţială pentru a determina circumstanţele acestei tragedii", a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic al UE.

Ea a denunţat "escaladarea luptelor şi încălcările recente şi semnificative ale armistiţiului, rezultând din acţiunile grupărilor armate ilegale din estul Ucrainei, care s-au soldat cu numeroase victime civile şi militare".

Întrebată despre o eventuală consolidare a sancţiunilor împotriva Rusiei, Kocijancic a amintit poziţia UE, care este "pregătită să sporească sau să reducă" sancţiunile în funcţie de evoluţia situaţiei pe teren.

Ea le-a cerut tuturor părţilor implicate în conflict să "înceteze imediat ostilităţile şi să retragă armamentul greu" de pe linia de front, un angajament inclus în acordurile de la Minsk, "care nu a fost respectat până în prezent de toţi".

UE pledează pentru o nouă reuniune cât de curând posibil a grupului de contact compus din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi OSCE.

În condiţiile în care soldaţi ucraineni luaţi prizonieri au fost din nou prezentaţi public joi, UE a amintit necesitatea de a "respecta legile umanitare internaţionale privind tratamentul prizonierilor".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
UCRAINA,
CONFLICT
/actualitate/ue-cere-o-ancheta-impartiala-privind-bombardamentul-care-a-vizat-un-troleibuz-la-donetk-13782928
13782928
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.