UE cere inapoi de la Romania 46,3 mil. euro cheltuite incorect pentru agricultura

Postat la 06 noiembrie 2010 8 afişări

Comisia Europeana va cere inapoi de la o serie de state membre, intre care si Romania, o suma totala de 578,5 milioane de euro, reprezentand fonduri acordate de UE pentru cheltuieli agricole si care au fost cheltuite in mod incorect de statele respective.

Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Statele membre sunt responsabile de acordarea platilor si de controlarea cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligatia de a se asigura ca statele membre au utilizat fondurile in mod corect.

Conform acestei decizii, se vor recupera fonduri de la Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Lituania, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos si Regatul Unit.

Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat referitor la aceasta decizie: "Facem tot ce ne sta in putinta pentru a realiza un control optim al cheltuielilor agricole in scopul de a ne asigura ca banii contribuabililor nu sunt cheltuiti in mod necorespunzator".

Cele mai semnificative corectii:

GRECIA - 210,9 milioane de euro imputate Greciei pentru un sistem LPIS-GIS (de identificare a parcelelor agricole si de informatii geografice) de slaba calitate si pentru deficiente legate de controalele vizand cheltuielile cu ajutoarele pe suprafata agricola. La aceasta se adauga 54,7 milioane de euro pentru culturile de vita-de-vie - specializarea parcelelor, registrele viticole ineficiente si deficientele in gestionarea si controlul schemelor de ajutoare pentru exercitiile financiare 2003-2007. O a treia transa de bani - 50,16 milioane de euro - sunt imputate Greciei pentru ca nu a redus ajutoarele in cazul nerespectarii cerintelor din sectorul veterinar referitoare la mentinerea registrelor pentru ovine si pentru inexistenta criteriilor de risc specifice in ceea ce priveste controalele primelor suplimentare in zonele defavorizate.

ROMANIA - 41,7 milioane de euro se imputa Romaniei pentru deficiente ale sistemului LPIS-GIS, ale controalelor administrative si ale modului de aplicare a sanctiunilor pentru anul de cerere 2008. La aceasta se adauga 4,65 milioane de euro la capitolul audit financiar - pentru plati intarziate aferente anului 2008.

PORTUGALIA - 40,69 milioane de euro pentru deficiente ale sistemului LPIS-GIS, ale analizei riscurilor pentru control, pentru numarul insuficient si calitatea redusa a controalelor la fata locului, pentru aplicarea incorecta a sanctiunilor, pentru orientari necorespunzatoare si deficiente ale controalelor administrative vizand cheltuielile cu ajutoarele pe suprafata, inclusiv masurile de dezvoltare rurala pe suprafata.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ue-cere-inapoi-de-la-romania-46-3-mil-euro-cheltuite-incorect-pentru-agricultura-7695974
7695974
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.