Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susţine că a anexat-o

Autor: Andreea Tobias Postat la 06 octombrie 2022 39 afişări

Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susţine că a anexat-o. Zelenski spune că Novovoskresenske, Novohryhorivka şi Petropavlivka, la nord-est de oraşul Herson, au fost "eliberate".

Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susţine că a anexat-o

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene au recucerit mai multe aşezări din Herson, una dintre regiunile sudice parţial ocupate de Rusia, pe care Moscova susţine că le-a anexat.

În condiţiile în care forţele ruseşti se retrag de pe liniile de front din sud şi est, Zelenski a declarat miercuri seara târziu, într-o alocuţiune video, că Novovoskresenske, Novohryhorivka şi Petropavlivka, la nord-est de oraşul Herson, au fost "eliberate", potrivit Reuters.

Zelenski s-a adresat şi forţelor pro-Moscova, spunându-le că au pierdut deja.

"Ucrainenii ştiu pentru ce luptă. Şi din ce în ce mai mulţi cetăţeni ai Rusiei îşi dau seama că trebuie să moară doar pentru că o singură persoană nu vrea să pună capăt războiului", a spus el, cu referire la Putin.

Harta Moscovei din Ucraina pare să arate că zonele pe care Moscova le controlează se micşorează. O hartă a "noilor regiuni" publicată de agenţia de ştiri de stat RIA a inclus întregul teritoriu al provinciilor ucrainene, dar unele părţi au fost umbrite şi etichetate ca fiind sub control militar ucrainean.

Armata ucraineană din sud a declarat că forţele sale au încheiat peste 350 de misiuni, au ucis cel puţin 58 de luptători ruşi, au distrus nouă tancuri, 17 vehicule blindate şi patru obuziere.

Reuters nu a putut verifica imediat acest raport.

La Naţiunile Unite, Rusia face presiuni pentru un vot secret în loc de un vot public săptămâna viitoare, când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, analizează dacă va condamna anexarea de către Rusia a oraşelor Doneţk şi Luhansk, în est, şi a oraşelor Herson şi Zaporojie, în sud, după organizarea de referendumuri în provincii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri o lege pentru a încorpora cele patru regiuni în Rusia. Ucraina afirmă că nu va accepta niciodată o confiscare ilegală a teritoriului său prin forţă. Kievul şi Occidentul au declarat că referendumurile au fost voturi trucate, organizate sub ameninţarea armelor.

Noua lege ar încorpora aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei în Rusia, echivalentul suprafeţei Portugaliei, în cea mai mare anexare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Putin spune că doreşte să asigure securitatea Rusiei şi să protejeze vorbitorii de limbă rusă din Ucraina. Kievul acuză Moscova de o acaparare de teritoriu.

Măsura Rusiei de a anexa regiunile ridică posibilitatea unei escaladări a războiului. Putin şi alţi oficiali au declarat că ar putea folosi arme nucleare pentru a proteja teritoriul rusesc, inclusiv provinciile anexate.

Ucraina a declarat că nu se va lăsa influenţată de nicio ameninţare nucleară, iar Zelenski a spus că el şi înalţii săi oficiali militari s-au întâlnit pentru a discuta despre recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
rusia,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.