Twiplomaţia – modul în care liderii lumii, inclusiv cei români, folosesc Twitter

Autor: Dorin Oancea Postat la 30 iulie 2013 176 afişări

Papa este cel mai influent lider al lumii care foloseşte Twitter, cele 100 de mesaje postate fiind retransmise de 11.000 de ori, în medie; pentru comparaţie, preşedintele american Barack Obama are 34,5 milioane de followers, fiind cel mai popular lider, dar mesajele sale sunt retransmise de doar 2.309 ori, în medie.

Papa are peste 7 milioane de followers pe cele nouă conturi deţinute, fiind al doilea cel mai popular lider. 148 dintre liderii lumii apar în lista de followers a lui Obama, dar acesta are legături reciproce cu doar doi - Jens Stoltenberg din Norvegia şi cu Dimitri Medvedev.

Un studiu al companiei de relaţii publice Burston-Marsteller mai evidenţiază că în jur de o treime din 148 de şefi de state şi de guverne  din lume folosesc Twitter; compania a analizat 505 conturi guvernamentale din 153 de ţări.

Alte rezultate interesante sunt faptul că ministrul suedez de externe Carl Bildt este cel mai bine conectat lider, având 44 de legături reciproce cu alţi politicieni din lume. The European External Action Service (@eu_eeas) este cea mai bine conectată instituţie diplomatică, cu 36 de legături reciproce, urmat de ministerul polonez de externe (@PolandMFA), de Foreign Office din Marea Britanie şi de diplomaţia franceză (@FranceDiplo‏).

Paradoxal, "@StateDept" nu este interest de niciun ministru sau minister de externe, iar "@WhiteHouse" urmăreşte doar trei alţi lideri ai lumii.

Siteul twiplomacy.com publică analize amănunţite ale modului în care liderii lumii îşi folosesc contul de Twitter. Preşedintele Traian Băsescu şi-a creat contul în noiembrie 2009, cu câteva zile înainte de alegeri, şi l-a folosit intens doar în acea perioadă.

Apoi doar ocazional, până în iulie 2012. A retransmis doar câte un mesaj al comisionarului Viviane Reding şi al PPE. Este conectat la "@elysee", "@euhrv" şi "@whitehouse", este urmărit de ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs, de MAE, de preşedintele portughez Aníbal Cavaco Silva şi de contul guvernului Republicii Croaţia; are o legătură reciprocă cu comisia Europeană (@eu_commission).

"@Victor_Ponta" follows 12 lideri mondiali, dar are o legătură mutuală cu leton "@vdombrovskis".

În 2013 Ministerul român de externe a trimis doar 12 mesaje, reacţionând la evenimente speciale, de genul atentatului din Boston. Nici prea bine conectat nu este, avânt o legătură reciprocă doar cu diplomaţia franceză.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/twiplomatia-modul-in-care-liderii-lumii-inclusiv-cei-romani-folosesc-twitter-11180659
11180659
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.