Turcia a decis închiderea Strâmtorii Bosfor pentru nave militare

Autor: Mihai Draghici Postat la 01 martie 2022 36 afişări

Turcia a decis închiderea Strâmtorii Bosfor pentru nave militare

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a anunţat, luni seară, că a dispus închiderea Strâmtorii Bosfor pentru navele militare, din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina, şi a îndemnat inclusiv ţările riverane Mării Negre să evite tranzitul cu ambarcaţiuni militare.

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a anunţat decizia după o şedinţă de guvern. Cavusoglu a îndemnat toate ţările, indiferent că sunt sau nu riverane, să nu trimită nave militare prin Strâmtoarea Bosfor, care face legătura între Marea Mediterană şi Marea Neagră.

"Atunci când Turcia nu este parte beligerantă într-un conflict, are autoritatea de a restricţiona tranzitul navelor militare ale statelor beligerante prin Strâmtoarea Bosfor. Dacă o navă militară revine la propria bază din Marea Neagră, tranzitul nu este blocat. Respectăm prevederile Acordului Montreux. Toate guvernele, riverane sau non-riverane, au fost avertizate să nu trimită nave militare prin Strâmtoarea Bosfor", a declarat Mevlut Cavusoglu, citat de postul turc NTV şi de site-ul NavalNews.com.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat decizia, subliniind că Turcia îşi respectă strict responsabilităţile asumate în cadrul NATO, în cadrul Naţiunilor Unite şi în relaţia cu Uniunea Europeană. Erdogan a subliniat că a transmis Rusiei poziţia sa că invazia în Ucraina este "inacceptabilă". "Turcia îşi va folosi autoritatea asupra Strâmtorii Bosfor conferită prin Convenţia de la Montreux, din 1936, pentru a evita escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina", a afirmat liderul de la Ankara.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
bosfor,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.