Turcan, după decizia CCR: Parlamentul se va pronunţa cu ceea ce e de făcut pe viitor

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 13 ianuarie 2021 106 afişări

Parlamentul, în actul legal de punere în acord a legislaţiei cu deciziile CCR se va pronunţa cu ceea ce e de făcut pe viitor, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan, după ce judecătorii constituţionalişti au stabilit că legea care prevede majorarea pensiilor cu 40% este constituţională.

Turcan, după decizia CCR: Parlamentul se va pronunţa cu ceea ce e de făcut pe viitor

„În contextul deciziei CCR aşa cum Parlamentul a decis menţinerea punctului de pensie care să aducă o majorare de 40%, la fel Parlamentul, după decizia CCR, în actul legal de punere în acord a legislaţiei cu deciziile CCR se va pronunţa cu ceea ce e de făcut pe viitor. Din punctul nostru de vedere, atunci când vorbim de pensii, cel mai important lucru pe care trebuie să-l garantăm este plata lor, sustenabilitatea sistemului de pensii. Nu mai puţin important este să avem şi echitate şi contributivitate. Am decis cu toţii să creem un grup de experţi prin care să răspundem acestei aşteptări a celor 4,9 milioane de pensionari - echitate, contributivitate şi sustenabilitate”, spune Raluca Turcan.

Ea precizează că, în bugetul trimis Ministerului de Finanţe, se doreşte ca „cel puţin indexarea cu rata inflaţiei să se realizeze la nivelul pensiilor din sistemul public”.

Întrebată despre impactul financiar, Raluca Turcan a răspuns: „Cifrele pe care noi le avem arată următorul lucru: pe legea 263 impactul este de 93 de miliarde de lei. Dacă nu se întâmplă nimic în sistemul de pensii şi rămânem pe actuala valoare a punctului de pensie. Dacă ar fi să aplicăm legea 127, creată oarecum artificial, din pix, cu valoarea punctului de referinţă, de PSD, efortul bugetar este de 138 de miliarde de lei”.

Judecătorii CCR au respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcan,
ccr,
pensii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.